Društvo

Ne pada sneg na Kopaoniku, ali ni cene: Dolazi sve više stranih turista, poseta ove godine može da nadmaši prethodnu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2023

-

15:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iako je sezona skijanja već otvorena 2. decembra, tradicionalno, zvanično otvaranje nove ski sezone na Kopaoniku je danas. Organizatori očekuju da će ovde godine imati više snega nego prošle, a turisti priželjkuju da ove zime padnu i sneg i cene. 

Kopaonik je inače jedna od najlepših planina na ovim prostorima i već je  spremna da dočeka svoje goste. Sa druge stane, oni koji su već stigli na planinu, u razgovoru za Euronews Srbija kažu da se nadaju da će ove sezone biti više snega nego prošle.

"Smeta što se sneg malo istopio, ali biće i narednih dana. Kažu da će opet padati, pa verujem da će biti bolje", kaže jedan od skijaša.

Snega na početku sezone nema dovoljno, pa se zbog toga on sada proizvodi veštački. Goran Mihailović zamenik rukovodioca Ski centra kaže za Euronews Srbija da se organizatori trude koliko je moguće da se ne primeti razlika između veštačkog i pravog snega i navodi da oni u ovom trenutku imaju kapaciteta za to.

"Bilo je dosta skijaša do sada. Napravili smo stazu na Karavan-Grebenu i gotovo bude 13.000 vožnji. Na Mašincu takođe ima ljudi. Nadamo se tim nekim dugoročnim prognozama koje kažu da će ova zima malo biti hladnija, što je nama jako bitno. Važno nam je da imamo uslove da pravimo veštački sneg, jer nam je centar u ovom trenutku 95 odsto opremljen veštačkim snegom. Jako nam je bitno da ako ta temperatura bude minusna, da osnežavamo veštački i da ne zavisimo od prirodnog snega", rekao je.

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

Međutim, sneg možda ne pada ali ne padaju ni cene, naprotiv - one su porasle za oko 25 odsto.

Jedan od skijaša koji je na Kopaonik došao sa decom kaže da mu je računica pokazala da mu je isplativije da na skijanje ide u inostranstvo.

"Žalim zbog ovih cena ski pasa, celokupnog hotelskog smeštaja i vanpansionskih usluga. Ove godine definitivno idemo u Francusku. Imam decu koja su dobri skijaši. U Francuskoj me za nas troje povratni prevoz, autobus, smeštaj i ski pas za šest dana košta 1.360 evra u Lezoru. Ovde to ne mogu", kaže on.

Još jedan ovogodišnji posetilac Kopaonika nije zaodovljan uslugom koju dobija.

"Sami smo se hranili, nismo u hotelu. Hrana je skupa, skup je i ski pas. Kada bi se poredilo sa Jahorinom, tu su negde", kaže.

Skijanje prvog dana zvanične manifestacije je tradicionalno besplatno, a od 8. do 10. decembra popust je u visini od 10 odsto na sve karte.

Radović: Tržište samo sebe reguliše, u prethodne tri godine nije bilo poskupljenja

Iako ova zimska sezona na skijalištima beleži porast cena, u prethodne tri godine nije dolazilo do poskupljenja, istakao je za Euronews Srbija v.d. pomoćnik ministra turizma i omladine Nemanja Radović. On ističe da na pomenuto poskupljenje resorno ministarstvo ne može da utiče i time ograničava ugostitelje, ali da, uprkos tome, i dalje skijališne sezone na planinama beleže sve veći broj turista.

"Mi ugostitelje ne možemo da ograničavamo ni na jedan način sa cenom. Ne možemo da ograničavamo ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja. Takođe ne možemo da ograničavamo ni ugostitelje koji pružaju usluge hrane i pića. Moramo da pustimo da tržište samo sebe reguliše i to je najpristojniji i najbolji pristup ekonomiji generalno", rekao je on.

Euronews

Radović navodi da strani turisti u poslednje vreme sve više posećuju Kopaonik, kao i da država dosta ulaže u ovu planinu. Zbog toga, objašnajva, ona opravdano nosi epitet najlepše srpske planine.

"Ministarstvo turizma je od 2015. godine uložilo 173 miliona dinara u infrastrukturu na Kopaoniku. Mi tu sada imamo i novu žičaru koja od juna vozi do Malog Karamana, tako da sve to pruža jedinstven pogleda kako u zimskoj, tako i u letnjoj sezoni. A Kopaonik kao planina ima celogodišnju posetu, što mislim da je jako važno i mislim da pratimo svetske trendove unapređenja kvaliteta skijanja i skijališta generalno, tako da, pretpostavljam da je i to jedan od razloga koji opravdava te cene na koje naši građani i strani turisti pristaju kada dolaze na naše planine", rekao je on.

Kako kaže, očekivanja su optimistična jer, prema trenutnim prognozama, ove sezone biće više snega nego prošle, a to,dodaje on, znači i veću posetu.

Komentari (0)

Srbija