Društvo

Dojave o bombama parališu rad pojedinih škola: OŠ "20.oktobar" za mesec i po dana dobila 11 pretećih prijava

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/12/2023

-

07:15

Dojave o bombama parališu rad pojedinih škola: OŠ "20.oktobar" za mesec i po dana dobila 11 pretećih prijava
Dojave o bombama parališu rad pojedinih škola: OŠ "20.oktobar" za mesec i po dana dobila 11 pretećih prijava - Copyright vikipedija

veličina teksta

Aa Aa

Novobeogradske osnovne i srednje škole su na udaru dojava o postavljenim bombama. Sve dojave do sada bile su lažne, ali to u svakom pojedinačnom slučaju mora da utvrdi policija. Samo u Osnovnoj školi "20. oktobar" na Novom Beogradu od početka novembra do danas bilo je 11 dojava o postavljenim bombama, kažu u MUP-u za Euronews Srbija. "Virtuelni napadači" promenili su taktiku. Sada više preteći mejlovi ne stiću na adrese škola.

"Preteći mejlovi u kojima stoji da je u svim školama na Novom Beogradu postavljena bomba stignu na neku drugu adresu, ne stižu školama. Svi koji dobiju takve mejlove u obavezi su da to prijave policiji i nas samo policija obavesti o tome i da stižu da pregledaju školu", kaže rukovodilac Aktiva direktora osnovnih škola na Novom Beogradu Darko Eger.

Oni koji šalju preteće mejlove stalno su korak ispred. Šta god da je do sada preduzeto, našli su način da ostvare željeni cilj - otežaju ili čak parališu rad obrazovnih institucija. 

"Mere koje su do sada preduzete pokazale su se delotvornim. Prvo je MUP obučio policajce po područnim policijskim stanicama za osnovni nivo kontradiverzione zaštite. Tako da pregled objekta policija sada brzo obavi. Ministarstvo prosvete uvelo je posebne mejl adrese za škole, koje su zaštićene. I ta mera se pokazala dobrom. Međutim, pretnje sada stižu na druge adrese. Pošalju mejl da su postavljene bombe u svim novobeogradskim školama i policija opet mora da izlazi na teren, prekida se nastava, evakuišu se đaci i zaposleni dok policija ne pregleda objekat", objašnjava Eger.

I tako iz dana u dan, a nekada i dva puta dnevno. U OŠ "20. oktobar" bilo je primera da dojava stigne i u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni. 

Pojačane mere bezbednosti u "20. oktobar"

U početku su škole prekidale potpuno nastavu u jednoj smeni, a decu su slali kući. Međutim, kako se pretnje ponavljaju iz dana u dan i prete da potpuno parališu rad, većina se odlučila da deca sačekaju ispred škole da policija završi posao, a onda da se vrate na časove. Dok se škola pregleda,deca su obično sa učiteljicama ili nastavnicima u školskom dvorištu ili obližnjim parkovima. 

Inače, policija je od 1. septembra prisutna u svim školama u Srbiji, kako bi se povećala bezbednost učenika i zaposlenih. Zbog učestalih dojava o bombama u OŠ "20 oktobar" dodatno su pojačane mere bezbednosti. U školi i oko škole prisutno je više uniformisanih i neuniformisanih policajaca.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ima i škola koje na svaku dojavu o bombi decu šalju kući, a nastavu za taj dan organizuju onlajn, zapravo pošalju materijal koji učenici treba da obrade. Za đake starijih razreda to nije veliki problem, ali za đake nižih razreda predstavlja ozbiljan problem. Roditelji moraju da izlaze sa posla da bi preuzeli decu.

"To jeste ogroman problem za roditelje, jer deca provode mnogo vremena u školi. Tokom korone smo zbog toga organizovali boravak iako je nastava organizovana po semafor modelu i onlajn. Zbog mlađe dece, koja po zakonu ne mogu sama da ostanu kod kuće, a roditelji moraju da rade, i sada se većina škola odlučila da sačekamo da se pregled objekta završi i onda da se vratimo na nastavu", objašnjava Eger.

Problem sada predstvlja što je hladno, te deca ne mogu da budu dugo napolju. I tu su novobeogradske škole pokušale da nađu rešenje. Eger kaže da imaju dobru saradnju sa predškolskom ustanovom i gde god je škola blizu vrtića decu odvedu kod njih dok se škola ne pregleda.

I dok za novobeogradske škole još nije utvrđeno odakle stižu pretnje, ili bar javnost o tome nije obaveštena, policija je u Novom Pazaru pronašla dvojicu osnovaca koji su slali mejlove da su postavljene bombe u novopazarskim školama.

Reč je o dečacima od 12 i 13 godina. Policija je sa njima obavila razgovor u prisustvu roditelja i o svemu obavestila Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru i Centar za socijalni rad u ovom gradu.

Protiv roditelja dečaka podnete su prekršajne prijave zbog postojanja osnova sumnje da su učinili prekršaj propuštanje dužnog nadzora nad detetom.

Ministarstvo: Škole upoznate sa procedurama

U Ministarstvu prosvete ranije su za Euronews Srbija rekli da škola donosi opšti akt o zaštiti i bezbednosti učenika i da sprovodi mere kojima se osiguravaju uslovi za bezbedan boravak dece u obrazovnoj ustanovi.

"Sve škole su upoznate sa procedurom, postupanjem i saradnjom sa MUP-om u slučaju dojave o bombama. Izvor i razlog pretnji u skladu sa nadležnostima može da utvrdi jedino MUP", naveli su u Ministarstvu prosvete.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Za škole u kojima su đaci gubili časove u Ministarstvu prosvete kažu sama škola bira model kako će nadoknaditi časove.

"Kada je u pitanju nadoknada časova koji su propušteni, škola može koristiti različite modele za nadoknadu u zavisnosti od svojih kapaciteta. U nadležnosti škole je da odabere adekvatan način za nadoknadu, o tome obavesti školsku upravu koja daje saglasnost na plan nadoknade", naveli su u resornom Ministarstvu.

Eger navodi da škole već imaju iskustvo sa radom u vanrednim okolnostima i nadoknade časova.

"Što se tiče nadoknade časova mi imamo iskustva iz korone, onlajn dostavljnje materijala nije nam strano. Za sada nema tih problema. Većina škola i kada deca odu kući opredelila se za onlajn nastavu, da deci šalju materijale", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija