Društvo

Ružić o dojavama o bombama i nadoknadi gradiva: U školama koje nisu pregledane nastava danas na daljinu

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2022

-

08:17

Ružić o dojavama o bombama i nadoknadi gradiva: U školama koje nisu pregledane nastava danas na daljinu
Branko Ružić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je jutros da će se zbog dojava o bombama u školama model nastave prilagođavati i da će tamo gde je situacija bezbedna deca pohađati nastavu neposredno, a da će u školama koje nisu pregledane roditelji biti obaveštavani da će se nastava odvijati na daljinu.

Ružić je na TV Prva rekao da će se nastava na daljinu primenjivati kada bude potrebno, da se takve situacije bile juče i danas, te da će se školska godina privesti kraju u okolnostima u kojima se nalazimo. 

Govoreći o nadoknadi izgubljenih časova zbog dojava o bombama, Ružić je rekao da neće biti uvedena radna subota zbog jučerašnejeg dana, ali da je potrebno da se časovi nadoknade sažimanjem gradiva, produženjem nastave ili na neki drugi način. O tome odlučuju direktori u skladu sa dozvolom školskih uprava.

Ružić je istakao da sam sistem funkcioniše zahvaljujući predanosti i iskustvu onih u njemu.

Tanjug/Tara Radovanovic, Zoran Žestić

 

"Važno je da i deca shvate da ovo nije igra, ovo je na neki način psihološki rat i sa njima, jer se sada zaključuju ocene i deca treba da odgovaraju predmete", rekao je ministar.

Naveo je da su, na svu sreću u 100 odsto pregledanih škola dojave bile lažne i da je to najvažnije sa aspekta bezbednosti dece. Ružić je ocenio da MUP radi posao odlično i dodao da ne zna čija je ideja o dojavi, ali da je tragedija da su na meti najmlađi.

Naveo je da je dojave juče primilo 97 osnovnih i nekoliko srednjih škola i naglasio da je želja da se izazove panika, da se vodi neka vrsta psihološkog rata. Prema oceni Ružića, ide se na iznurivanje resursa, jer nema toliko kontradiverzionih ekipa.

"Moramo da se izborimo sa ovim izazovom, deca ne smeju biti meta političkih ciljeva", naglasio je Ružić. Ukazao je da je važno da bezbednosne službe rade svoj posao kako bi oni koji to rade što pre bili sankcionisani i dodao da nadležno tužilaštvo radi na tome.

Razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova

O jučerašnjim događajima sa ministrom Ružiće razgovarao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. 

Vulin je istakao da se protiv Srbije vodi specijalni rat u kojem nisu pošteđena ni deca i da Srbija ozbiljno pristupa rešavanju problema lažnih dojava o bombama, saopštio je MUP.

"U toku je specijalni rat koji se vodi protiv Srbije, a u tom ratu nisu pošteđene ni školske institucije, ni deca. Naša država ozbiljno prilazi rešavanju problema lažnih dojava o bombama. Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi računa o bezbednosti svih građana, a posebno dece i učinićemo sve da se nastava odvija nesmetano, i da se završni ispiti i polaganje mature sprovedu u predviđenom roku i da se školska godina završi na vreme", poručio je Vulin.

MUP Srbije

 

On je dodao da pripadnici policije posvećeno i profesionalno, brzo i pravovremeno reaguju po svakoj prijavi o bombi i da će učiniti sve da se što pre uspostavi normalan sistem rada u školama.

Ružić je zahvalio Vulinu i pripadnicama policije na brzoj i pravovremenoj reakciji koju su pokazali tokom jučerašnjih događaja.

"Zahvalan sam na brzoj i pravovremenoj reakciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a i na odličnoj saradnji i koordinaciji sa školama. U svim pregledanim školama ustanovljeno je da je dojava o bombi lažna", rekoa je Ružić.

U školama u kojima je kontradiverzioni pregled u toku, nastava se odvija onlajn.

"Prioritet je bezbednost naše dece i zaposlenih i to nećemo ugrožavati. Ovom prilikom želim da zamolim Ministarstvo unutrašnjih poslova da u postupanju i tokom KD pregleda prioritet imaju osnovne škole, pre svega zbog učenika u prvom ciklusu", poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Vulin je na temu obezbeđivanja testova za polaganje mature poručio da će policija obezbeđivati materijal i čuvati tajnost sadržaja materijala i testova.

Takođe, Vulin je povodom predstojećih proslava maturskih večeri istakao da će pripadnici policije pojačati kontrolu saobraćaja i mladih vozača i apelovao na sve mlade da se u saobraćaju ponašaju savesno i odgovorno.

Dojave o bombama u 97 škola

Veliki broj osnovnih škola u Beogradu - njih 97, kao i pojedine srednje škole, dobile su juče dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako se navodi, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a utrđeno da su dojave bile lažne. 

E-Stock/ Andrija Soković

 

Prethodno su učitelji obavestili roditelje da su stigle dojave u mnogim školama u Beogradu, u naseljima: Stepa Stepanović, Kanarevo Brdo, Banjica, Kaluđerica, Zemun, Novi Beograd, Batajnica, Čukarica, Vračar.

Podsećamo, u nedelju su zog dojava o bombama evakuisani Železnička stanica Novi Beograd i Zoološki vrt.

Kada je reč o školama, i 29. aprila su poslate dojave o bombama u 23 srednje škole i gimnazije u Beogradu, a pripadnici MUP-a su nakon provera utvrdili da su sve bile lažne.

Tada je ministar prosvete Branko Ružić rekao da su se učenici nakon provera od strane MUP-a sukcesivno vraćali na nastavu, i da će u školama čiji su učenici poslati kući nastava biti  nadoknađena.

Komentari (1)

Megido

17.05.2022 08:42

Hajde, neka neko kaže sada da se ovo oduvek dešavalo i da su ovo normalni događaji! Ili je ipak ovo u pitanju -Teško vama, zemljo i more, jer je Đavo sišao k vama, veoma gnevan, znajući da ima malo vremena -(Otkrivenje 12:12). Procenite sami!

Srbija