Društvo

Istraživanje pokazuje da većina mladih i dalje razmišlja o odlasku iz zemlje – čime su nezadovoljni i kakve promene žele

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2021

-

21:29

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Većina mladih i dalje razmišlja o odlasku iz zemlje, a glavni razlog tome je što su nezadovoljni nedovoljnom zastupljenošću u sferama od njihovog interesa i značaja, pokazalo je istraživanje koje je od maja do juna sprovela Krovna organizacija mladih.

Ovaj podatak je poražavajući i za generalnu sekretarka KOMS-a Miljanu Pejić koja je u razgovoru za Euronews Srbija rekla da smatra da na njihove odluke najviše utiče stanje u kojem se zemlja nalazi, između ostalog i stav prema Evropskoj uniji.

Inače, istraživanje je pokazalo da svega 49 odsto mladih u Srbiji ima neutralnu reakciju na sam pomen Evropske unije, njih 30 ima negativan stav, dok pozitvno mišljenje ima 21 odsto.

Pejić ovo objašnajva rečima da se njihov stav zapravo nije menjao i da je takav godinama unazad.

"Nije značajno poraslo uverenje mladih u EU, ali se smanjilo negativno. Više imamo ovih neutralnijih i mnogo manje mladih koji zapravo misle da je ideja EU, tj. da je njihova prva reakcija nešto loše kada to čuju", rekla je Pejić.

Položaj mladih na tržištu rada godinama je nepovoljan. Čak šet od njih deset ne zarađuje, a skoro 80 odsto smatra da je za pristojan život potrebno preko 80.000 dinara.

Pejić kaže mladi u Srbiji nisu u naročito motivisani da se trude i rade.

"Svesni smo toga da je prosečna plata u Srbiji takva kakva jeste i da ni ostatku stanovništva nije mnogo bolje, ali često se zbog svojih godina zapravo suočavaju sa većom diskriminacijom i sa tim narativom da treba da uče još malo, pre nego što dobiju šansu da se dodatno nagrade ili da dobiju neko unapređenje", kaže ona. 

Euronews • Kocka

Ova godina donela je i jednu novinu. Kampanja imunizacije mladih u punom je jeku, dok je odziv i dalje nezadovoljavajući, jer preko 53 odsto mladih i dalje je pri stavu da ne želi da se vakciniše.

Pejić kaže da je ključno zbog čega se mladi ne odlučuju za vakcinu ta što nemaju poverenja u institucije.

"Uglavnom mladi čekaju, nisu nekad ni sigurni šta čekaju, ali čekaju da se vidi. To je indikator toga da informacije o vakcinaciji nije došla do njih, odnosno da nije mladim ljudima jasno kakve posledice može to da ima po njihovo zdravlje, da li su one zaista dovoljne ispitane, proverene, što nam opet pokazuje da li imaju poverenja u institucije koje za njih rade takav vid provere", kaže ona. 

Mladi nisu zadovoljni ni sistemom vrednosti, prilikama u obrazovanju, ali i učešćem u donošenju odluka.

"Misim da nemaju dovoljno prostora da izraze svoje mišljenje i svoj stav", kažu oni za Euronews Srbija, a na to se nadovezuje i činjenica da gotovo polovina opština u Srbiji nema Savet za mlade, a svaka treća nema izdvojena sredstva za finansiranje lokalne omladinske politike.

Sa druge strane i njhovi stavovi o EU su različiti. Podršku za ulazak u EU, prema istarživanju Krovne organizacije mladih, dalo je 39 odsto, njoj se protivi 33 a 28 odsto mladih nema jasan stav o tome.

Komentari (0)

Srbija