Društvo

Na donatorskom skupu u Čikagu prikupljeno 56.000 dolara za otkup zemlje na kojoj je rođen Sveti Sava

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

23:00

Na donatorskom skupu u Čikagu prikupljeno 56.000 dolara za otkup zemlje na kojoj je rođen Sveti Sava
Savindan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Nakon donatorskog skupa pod nazivom "Za odbranu Kosova, u slavu Svetog Save", koji je održan u Čikagu, prikupljeno je 56.000 dolara za otkup zemlje u selu Dreževa kraj Novog Pazara, na kojoj je rođen Sveti Sava, prenosi "Serbijan tajms". 

Kako navodi, skup je održan u subotu uveče u velikoj sali Kulturno-sportsko centra “Nikola Tesla” pri crkvi Svetog Nikole u Čikagu, u prisustvu episkopa raško-prizrenskog Teodosija i novogračaničko-srednjezapadnoameričkog Longina.

Donatorska akcija organizovana je nakon što je Eparhija raško-prizrenska odlučila da u Dreževi sagradi spomen crkvu i Memorijalni centar koji bi nosili ime po Svetom Savi, ali prepreku da se radovi na kompleksu privedu kraju predstavjaju kuća i imanje koji se nalaze neposredno pored crkve i nedavno su oglašeni za prodaju, pa je eparhija zatražila pomoć od ljudi da svojim prilozima omoguće otkup kuće i imanje od vlasnika.

Vladika Teodosije istakao je važnost ove akcije i podsetio da je Eparhija raško-prizrenska u prethodnih godinu otkupila tri kuće i imanja pored tri velike svetinje na Kosovu i Metohiji, između ostalog i vajat pokraj crkve Bogorodice LJeviške u Prizrenu.

Nakon njegovog obraćanja, prisutni su se u velikom broju se odazvali pozivu za pomoć, tako da je, zaključno sa sinoćnjim prilozima, ukupna prikupljena suma za otkup kuće i imanja u rodnom selu Svetog Save, iznosila 56.000 dolara, navodi "Serbijan tajms".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija