Društvo

Žigmanov dodelio zahvalnice povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

23:12

Žigmanov dodelio zahvalnice povodom Međunarodnog dana ljudskih prava
Žigmanov dodelio zahvalnice povodom Međunarodnog dana ljudskih prava - Copyright Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i 75 godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je danas u Pedagoškom muzeju u Beogradu svečanost na kojoj je ministar Tomislav Žigmanov dodelio zahvalnice partnerima iz javne uprave, medija, civilnog društva, lokalne samouprave, akademske zajednice i drugih organizacija i institucija, kao i istaknutim pojedincima za podršku unapređenju ljudskih prava u Srbiji. 

Obraćajući se okupljenima, Žigmanov je naglasio da je Ministarstvo u toku prošlih godinu dana sve aktivnosti usmeravalo na to da uvek podsećaju na vrednosti i vizije koje su sadržane u Univerzalnoj deklaraciji  ljudskim pravima Ujedinjenih nacija.

Verovatno najznačajnija od svih aktivnosti, dodao je ministar, bila je ratifikacija Opcionog protokola uz Pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, kako je bilo i obećano prošle godine upravo na ovaj dan. 

"Današnji veliki jubilej obeležavamo upravo u Pedagoškom muzeju i uz izložbu radova studenata Akademije umetnosti iz Novog Sada, jer je naša želja da na ovaj način krenemo u susret sledećem jubileju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, spajajući budućnost oličenu u mladosti i energiji i kreativnosti mladosti, sa neprolaznim vrednostima kojima svi stremimo", poručio je Žigmanov, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji, u svom obraćanju podsetila je da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima doneta posle dva svetska rata, holokausta, razaranja od atomskih bombi, velike ekonomske krize tadašnjeg sveta i kolonijalne eksploatacije, te naglasila da ljudska prava treba da budu u centru ne samo ovakvih govora već i politika i zakona, kao i njihove primene.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

 

Svečanost je uveličao Hor dečjeg kulturnog centra koji je otpevao himnu Republike Srbije Bože pravde i Odu radosti uz dirigovanje Nevene Ivanović.

Zahvalnice su ove godine dobili novinarke Sandra Mandić za serijal "Male velike priče" TV Insajder, Jasmina Pašić za podizanje svesti o položaju dece iz ranjivih i marginalizovanih društvenih grupa na istoj televiziji i novinarka RTS Tamara Tankosić za medijsko izveštavanje u domenu ljudskih i manjinskih prava i marginalizovanih grupa.

Za poseban doprinos i angažman akademskim radom u oblasti unapređenja ljudskih i manjinskih prava i položaja posebno ranjivih i marginalizovanih društvenih grupa priznanje su dobili prof. dr Ivana Krstić sa Pravnog fakulteta u Beogradu i prof. dr Dejan Matić sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Mr sci. Darko Vuković sa Akademije umetnosti u Novom Sadu dobio je zahvalnicu za poseban doprinos akademskim radom i umetničkim izrazom u oblasti unapređenja ljudskih i manjinskih prava i marginalizovanih grupa. 

Docent dr Valentina Bošković Marković dobila je zahvalnicu za doprinos u oblasti rodne ravnopravnosti. Ana Janković Jovanović i Aleksandra Petrović iz Tima UN za ljudska prava dobile su zahvalnicu za podršku u radu Ministarstva u ostvarivanju i primeni standarda UN u oblasti ljudskih prava.

Dr Gordana Damjanović, članica Gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Grada Kragujevca, dobila je zahvalnicu za inovativne pristupe u oblasti unapređenja položaja ranjivih grupa u gradu Kragujevcu, a dr Nataša Tanjević za angažman u zaštiti ljudskih prava i podršku društvenom dijalogu u oblasti borbe protiv diskriminacije lica koja su bila lišena slobode. 

Zahvalnica je dodeljena Upravi za obaveze odbrane, Sektoru za ljudske resurse Ministarstva odbrane za doprinos u oblasti planiranja i priprema za odbranu i pružanje stručne pomoći predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u izradi planskih dokumenata, koju je primila pukovnica Snežana Vasić, Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu čiji su studenti izradili plakate za izložbu na temu vrednosti koje su promovisane u okviru programa 75 dana za 75 godina  Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koju je primio dekan Siniša Bokan. 

Za poseban doprinos i angažman u unapređenju ljudskih i manjinskih prava i položaja osetljivih društvenih grupa u lokalnim samoupravama, zahvalnicu Ministarstva dobila je Stalna konferencija gradova i opština koju je primio generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk. 

Zahvalnice su primile i predstavnice  Mreže organizacija civilnog društva za borbu protiv beskućništva za poseban doprinos u borbi protiv diskriminacije u toj oblasti, Pokret za mentalno zdravlje za promovisanje i zaštitu mentalnog zdravlja kao ljudskog prava, Omladinski savez udruženja "Opens" iz Novog Sada i Centar za integraciju mladih iz Beograda za za unapređenje položaja i ljudskih prava mladih.

Povodom današnjeg dana u Pedagoškom muzeju u Beogradu bili su izloženi radovi studenata Akademije umetnosti iz Novog Sada na temu ljudskih prava.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija