Društvo

"Građani, jednakost, prava i vrednosti": Žigmanov potpisao Sporazum o učešću Srbije u programu Evropske unije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2023

-

11:47

"Građani, jednakost, prava i vrednosti": Žigmanov potpisao Sporazum o učešću Srbije u programu Evropske unije
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Copyright Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov potpisao je u ime Vlade Republike Srbije Sporazum o učešću Republike Srbije u programu Evropske unije "Građani, jednakost, prava i vrednosti", navdi se u saopštenju ministarstva.

Kako navode, ovaj program daje najveću podršku na nivou EU, pre svega, organizacijama civilnog društva, ali i jedinicama lokalne samouprave, obrazovnim, kulturnim i naučnim institucijama u oblastima Programa. Ukupan budžet Programa je 1,5 milijardi evra za period od 2021. do 2027. godine.

"Potpisivanjem Sporazuma stupila je na snagu privremena primena ovog Sporazuma dok je Srbija zvanično postala jedna od zemalja ravnopravnih učesnica ovog Programa. Svi projekti odobreni u toku 2023. godine korisnicima iz Republike Srbije, uskoro će moći i zvanično da krenu sa implementacijom", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će u narednom periodu zvanično podneti zahtev Evropskoj komisiji za imenovanje Ministarstva za Nacionalnu kontakt tačku za ovaj Program u Republici Srbiji.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

 

U skladu s tim, Ministarstvo planira niz događaja u vezi sa promocijom samog programa, otvorenim pozivima i mogućnostima koje ovaj Program nudi kako organizacijama civilnog društva, tako i organima javne uprave na sva tri nivoa vlasti, institucijama u oblasti obrazovanja, kulture, nauke i mnogim drugim potencijalnim korisnicima.

Opšti cilj Programa "Građani, jednakost, prava i vrednosti" je zaštita i promovisanje prava i vrednosti sadržanih u Ugovorima, Povelji o osnovnim pravima i u međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, naročito kroz podršku organizacijama civilnog društva i drugim akterima koji su aktivni na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i transnacionalnom nivou, te podsticanje građanskog i demokratskog učešća, radi očuvanja i daljeg razvoja otvorenih, demokratskih, ravnopravnih i uključivih društava utemeljenih na pravima i vladavini prava. Program posebno podstiče učešće regionalnih i lokalnih organizacija civilnog društva.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

 

Reč je o najvećem programu do sada namenjenog promociji i zaštiti vrednosti EU: demokratije, vladavine prava, osnovnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja, te kao takav ima za cilj jačanje demokratije u Evropi i podizanje svesti građana o pravima i vrednostima sadržanima u osnovnim Ugovorima i Povelji EU o osnovnim pravima, pružajući finansijsku podršku neprofitnom sektoru u promociji tih prava i zajedničkih vrednosti.

Sve informacije o predstojećim događajima mogu da se pratite na internet stranici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, profilima Ministarstva na društvenim mrežama, kao i na fejsbuk stranici Programa: https://www.facebook.com/CERVrs/ .

Komentari (0)

Srbija