Društvo

"Zubato sunce" za vikend: Sunčani periodi uz priliv hladnog vazduha uvod u stabilnije vreme naredne nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2023

-

08:12

"Zubato sunce" za vikend: Sunčani periodi uz priliv hladnog vazduha uvod u stabilnije vreme naredne nedelje
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko nestabilnih i promenljivih dana vrlo brzo će zameniti sunčano i suvo vreme. Prostran anticiklon sa centrom iznad Velike Britanije i Francuske donosi nam postepenu stabilizaciju vremena koja će obeležiti dane koji su pred nama, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Susnežica i sneg još danas će padati u predelima južne i istočne Srbije, dok se u Vojvodini očekuje razvedravanje. Iako ćemo već danas imati više sunčanih perioda, stalni priliv hladnog vazduha sa severa donosi nam prave zimske temperature.

U najtoplijem delu dana temperatura će se kretati od 0 do 5 stepeni, što je oko proseka za sredinu decembra. Dodatni osećaj hladnoće donosiće nam i hladan severni vetar koji će u brdsko - planinskim predelima povremeno duvati olujnom jačinom.

Zbog ovako hladnog vremena sneg se neće topiti, a moguće je i formiranje snežnih nanosa te budite posebno oprezni ukoliko krećete ka Kopaoniku, ističe Gojković.

Drugog dana vikenda razvedravanje

Potpuno razvedravanje stiže nam u nedelju, kada ćemo se naći pod direktnim uticajem polja visokog vazdušnog pritiska. Zbog razvedravanja temperatura će u ranim jutarnjim satima i dalje biti ispod nule, međutim tokom dana sledi postepeno otopljenje. Maksimalna dnevna će se u nedelju kretati oko 7 stepeni, dok će od ponedeljka ponovo biti preko 10. podeljka. 

Prema trenutnim prognostičkim modelima - suvo, sunčano i mirno vreme sa temperaturom oko 10 stepeni obeležiće veći deo naredne nedelje. 

Republički hidrometeorološki zavod izdao je i hidrološkao upozorenje na tri reke u Srbiji: 

Vodostaji će na Dunavu kod Bezdana, Novog Sada i Pančeva; na Tisi kod Titela, kao i na Savi kod Šapca od nedelje, 17.12. pa do srede 20.12. dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija