Društvo

Ovo je bio najtopliji 2. decembar u poslednjih 120 godina u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

02/12/2023

-

20:21

Ovo je bio najtopliji 2. decembar u poslednjih 120 godina u Beogradu
Ovo je bio najtopliji 2. decembar u poslednjih 120 godina u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je ovo bio najtopliji 2. decembar u poslednjih 120 godina. Danas su izmerena 22 stepena, a datumski rekord oboren je na još 23 meteorološke stanice u Srbiji, prenosi RTS.

Očekuje nas pravi temperaturni rolerkoster.

Kako je navela meteorloškinja Euronews Srbija Ljubica Gojković, slaba kiša, na planinama sneg, padaće tokom noći između subote i nedelje, dok nas već u nedelju očekuje postepeno razvedravanje.

Priliv hladnog vazduha spustiće temperaturu za više od 15 stepeni u odnosu na današnje vrednosti, a porast vazdušnog pritiska nam početkom sledeće nedelje donosi nešto stabilniji i hladniji period. 

Prema trenutnim prognostičkim modelima od nedelje pa sve do srede bićemo pod uticajem anticiklona koji nam u zimskom periodu donosi veoma hladno i uglavnom suvo vreme. Upravo zbog toga temperatura će se u narednih 10 dana kretati oko proseka, dakle od 3 do 10 stepeni. Treba naglasiti da će jutra biti veoma hladna sa temperaturom oko i malo ispod nule.

Do kalendarskom početka zime ostalo je nešto manje od tri nedelje, međutim dugoročni prognostički modeli za sada najavljuju da nas u drugoj polovini decembra očekuje porast temperature u odnosu na prosečne vrednosti.

To znači da će temperatura sve do kraja godine biti u plusu. Dakle, pred nama je relativno suv i malo topliji decembar. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija