Društvo

Kakvo nas vreme očekuje za vikend: Temperatura skače na čak 24 stepena, već u nedelju preokret

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2023

-

10:02

Kakvo nas vreme očekuje za vikend: Temperatura skače na čak 24 stepena, već u nedelju preokret
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Prve dane decembra, ujedno i prve dane klimatološke zime obeležiće neobično toplo vreme. Pod uticajem jugozapadnog vetra na visini do Balkanskog poluostrva juče je stigla ekstremno topla vazdušna masa sa Mediterana što je uzrokovalo da se temperatura kreće za skoro 15 stepeni iznad proseka.

Jugozapadni vetar duvaće i danas, sve do večernjih sati, što nam donosi još jedan topao i pretežno sunčan dan. U brdsko-planinskim predelima, ali i u košavskom području vetar će duvati brzinom i do 80 km/h, zbog čega su na snazi žuti i narandžasti meteoalarm. Ekstremno toplo vreme juče je pokrenulo proces topljenja snega koji se nastavlja i danas, te će planine širom zemlje ponovo ostati bez snega, ali samo na kratko.

Temperatura će se danas kretati u intervalu od osam stepeni na krajnjem istoku, pa do 24 na zapadu zemlje. 

"Zbog postepenog približavanja ciklona u poslepodnevnim satima dolazi do naoblačenja sa zapada, što će doneti kišu, a kasnije tokom noći i susnežicu, jugozapadnim predelima Srbije", navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U večernjim satima dolazi i do promene pravca vetra na severni i severozapadni, što će naznačiti priliv hladnog vazduha i intenzivnu promenu vremena.

Slaba kiša, na planinama sneg, padaće tokom noći između subote i nedelje, dok nas već u nedelju očekuje postepeno razvedravanje.

Priliv hladnog vazduha spustiće temperaturu za više od 15 stepeni u odnosu na današnje vrednosti, a porast vazdušnog pritiska nam početkom sledeće nedelje donosi nešto stabilniji i hladniji period. 

Prema trenutnim prognostičkim modelima od nedelje pa sve do srede bićemo pod uticajem anticiklona koji nam u zimskom periodu donosi veoma hladno i uglavnom suvo vreme. Upravo zbog toga temperatura će se u narednih 10 dana kretati oko proseka, dakle od 3 do 10 stepeni. Treba naglasiti da će jutra biti veoma hladna sa temperaturom oko i malo ispod nule.

Do kalendarskom početka zime ostalo je nešto manje od tri nedelje, međutim dugoročni prognostički modeli za sada najavljuju da nas u drugoj polovini decembra očekuje porast temperature u odnosu na prosečne vrednosti.

To znači da će temperatura sve do kraja godine biti u plusu. Dakle, pred nama je relativno suv i malo topliji decembar. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija