Fokus

Ledene temperature u Sibiru: U jednom gradu izmereno -58 stepeni Celzijusovih

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Reuters

05/12/2023

-

10:46

Ledene temperature u Sibiru: U jednom gradu izmereno -58 stepeni Celzijusovih
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Arktičko vreme zahvatilo je delove Rusije u utorak, a temperature u divljini Sibira pale su na minus 58 stepeni Celzijusa.

Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova na svetu koji se nalazi oko 5.000 kilometara istočno od Moskve, bio je prekriven ledenim oblacima i maglom, pokazuju snimci iz dronova.

"Specijalno sam došao ovde u Jakutsk da doživim takvo vreme – tako da imam sreće jer u decembru to obično ne dobijete", rekao je Danila, čija su brada, šešir i šal bili zaleđeni, prenosi Rojters.

"Zapravo mi nije toliko hladno jer sam se pravilno pripremio. Da nisam dobio pravu odeću, smrzao bih se za nekoliko minuta", dodao je on.

Rekao je da su ekstremne temperature učinile njegov kaput mnogo krutijim, dok mu se telefon ispraznio za nekoliko minuta. Dva para rukavica su bila neophodna, kao i slojevi odeće.

Temperature u delovima Republike Saha, ogromnog regiona malo manjeg od Indije koji se nalazi u severoistočnom delu Sibira, pale su tokom noći ispod minus 55.

U Ojmjakonu, naselju u Sahi, u utorak je temperatura bila minus 58 stepeni. Prognostičari su rekli da će se osećati kao minus 63 stepena s obzirom na vlažnost i vetar.

Na pijaci u Jakutsku riba se prodavala veoma smrznuta, upakovana u desetine kutija na pijaci. Nije bio potreban zamrzivač. 

"Hladno je. Treba samo da imate odgovarajuću kvalitetnu odeću i onda će sve biti u redu. Glavno je da se krećete tako da vam krv cirkuliše", rekao je jedan stanovnik Pjotr. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet