Društvo

I danas u Srbiji 40 stepeni, na snazi čak tri meteoalarma, pad temperature tek u ponedeljak

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/07/2021

-

07:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će i danas vreme biti sunčano i veoma toplo, sa temperaturom i do 40 stepeni Celzijusovih. Zbog visokih temperatura na teritoriji Srbije na snazi su tri stepena upozorenja.

Vetar će biti slab, promenljivog pravca. Najniža temperatura biće od 15 do 22 stepena Celzijusa, a najviša od 34 stepena na severu do 40 stepeniju Celzijusovih na jugoistoku Srbije, saopštio je Republički hidrometerološki zavod (RHMZ).

U Beogradu sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura oko 22 stepena, a najviša oko 35.

Zbog visokih temperatura, snazi je i upozorenje RHMZ-a u kojem se navodi da se u nedelju u pojedinim delovima zemlje očekuje i do 42 stepena Celuzijusove skale.

Danas je na teritoriji istočne i jugostočne Srbije, kao i na Kosovu i Metohiji na snazi crveni meteoalarm. U zapadnom, jugozapadnom delu zemlje, kao i u Pomoravlju, Šumadiji i Banatu upaljen je narandžasti stepen upozorenja, a u Bačkoj i Sremu žuti.

Takođe, prethodnih noći je zbog visokih temperatura došlo do pojave "ostrva toplote".

Naime, kako je ranije objasnila meteoerolog i urednica vremenske prognoze Euronews Srbija Milena Lazarević, termin "ostrva toplote" u meteorologiji vezan je za gradove koji su noću topliji upravo zbog svoje infrastukture, betona i asfalta, koji se brže zagrevaju i duže čuvaju toplotu.

Dugoročna prognoza

Do kraja sedmice, 1. avgusta, očekuje se sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 35 stepen na severu do 40 stepeni Celzijusovih na jugu Srbije, a u nedelju lokalno i do 42 stepena.

U ponedeljak i utorak, 2. i 3. avgusta svežije, naročito na severu i zapadu zemlje, gde se očekuju maksimalne vrednosti od 28 do 32 stepena uz delimicno povećanje oblačnosti, dok će na krajnjem jugoistoku biti i dalje veoma toplo, od 33 do 37 stepeni.

Pojava kratkotrajnih pljuskova biće izolovana.

U sredu, 4. avgusta, u svim krajevima ponovo veoma toplo, a od četvrtka, 5. avgusta, u severnim krajevima malo svežije uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Komentari (0)

Srbija