Društvo

Stanari zgrade u Vidovdanskoj ulici uz pomoć vatrogasaca izneće stvari iz svojih domova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2021

-

11:17

Stanari zgrade u Vidovdanskoj ulici uz pomoć vatrogasaca izneće stvari iz svojih domova
Stanari zgrade u Vidovdanskoj ulici uz pomoć vatrogasaca izneće stvari iz svojih domova - Copyright Euronews/Emil Čonkić

veličina teksta

Aa Aa

Stanari urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru okupili su se jutros kako bi ušli u prostorije koje su označene kao bezbedne da bi uzeli svoje stvari.

Ispred zgrade su pripadnici policije koji obezbeđuju prostor i vatrogasci. Stanari bi trebalo da ulaze u zgradu uz prisustvo vatrogasaca.

Vatrogasci su prišli prozorima određenih stanova, uz pomoć specijalnih mašina, kako bi ih razbili i obezbedili prostor.  

Euronews/Emil Čonkić

 

Na mestu zgrade u Vidovdanskoj ulici, koja je delimično urušena, Grad Beograd će izgraditi novu, a oštećeni stanari dobiće nove stanove iste kvadrature, saopštio je prošle nedelje zamenik gradonačelnika Goran Vesić nakon sastanka sa stanarima te zgrade.

Proces će, kako je rekao, trajati oko godinu dana, a nakon toga će stanari "biti u novim stanovima i da je to za njih najbolje rešenje. 

Euronews/Emil Čonkić

 

"Stanari treba da iznesu najosnovnije stvari i da mi iznesemo njihove stvari pre nego što zgrada počne da se ruši. Šta će Građevinski fakultet utvrditi ne znam, ali od njih najbolje mišljenje možemo da dobijemo", rekao je Vesić. 

On je najavio da će Grad  poslati Vladi Srbije zahtev da se po hitnom postupku izmeni Zakon o planiranju i izgradnji, kako bi se predupredile ovakve situacije. 

Euronews/Emil Čonkić

 

Kako je dodao, trebalo bi da se uvede obaveza investitora da poseduje polisu osiguranja, pa ako se desi neka šteta, polisa će da pokrije štetu.

Vesić rekao i da će pet porodica koje su izgubile stanove prilikom urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici, a koje su živele u njima, dobiti sledeće sedmice novčanu pomoć, u iznosu od po 304.596 dinara.

Ta odluka je doneta danas, na predlog Štaba za vanredne situacije, rekao je Vesić za Tanjug. On je naveo da očekuje da će za oko dve nedelje potpisati ugovor sa građanima koji su izgubili krov nad glavom prilikom rušenja zgrade, i da će nakon toga Direkcija za građevinsko zemljište početi sa izgradnjom njihovih stanova.

Dok se to ne dogodi, kako kaže, četiri porodice koje nemaju smeštaj, moći će privremeno da borave u gradskim stanovima.

"Kao država i društvo, uradili smo apsolutno sve da pomognemo našim sugrađanima i oni su zadovoljni, jer smo pokazali da možemo da budemo solidarni i da stanemo iza njih, posebno kad im se desi nešto za šta nisu krivi", rekao je Vesić.

On je naveo i da su stanari zgrade u Vidovdanskoj ulici, na osnovu mišljenja Građevinskog fakulteta, koji je procenio da je bezbedno, počeli da ulaze u stanove, kako bi uzeli najosnovnije stvari.

"Važno je da mogu da uđu i uzmu stvari, kako ne bi bilo uništeno ono što ima životnu vrednost, kao što su slike, uspomene... Zahvalan sam Građevinskom fakultetu što je pomogao u tome", zaključio je Vesić.

Komentari (0)

Srbija