Društvo

Četbot, nasilje, ekonomski tigar: Koja reč je obeležila 2023. godinu?

Komentari

Autor: Fonet

20/12/2023

-

17:18

Četbot, nasilje, ekonomski tigar: Koja reč je obeležila 2023. godinu?
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Reč 2023. godine je nasilje, Lažireč ekonomski tigar, dok je Nova reč četbot, saopštili su danas, na konferenciji za novinare, članovi stručnog žirija koji je birao reči godine.

Saradnica Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i članica stručnog žirija koji je birao reči godine Ivana Lazić Konjik rekla je da je nasilje obeležilo 2023. godinu.

Lazić Konjik je rekla da veliki broj od 30 reči, koje su predložene za Reč godine, ima veze sa nasiljem i kao primer navela reči dečak ubica, genocid, tragedija, brutalno, Ribnikar, rat, propast, neprebol.

"Brutalnost onoga što se desilo u jednoj vračarskoj školi i u selima Dubona i Malo Orašje samo dan kasnije u tolikoj je meri šokiralo našu javnost da je zasenilo sve ostalo što se ove godine dešavalo", rekla je ona.

Lazić Konjik je istakla da se nakon tih tragičnih događaja govorilo o nasilju u porodici, vršnjačkom nasilju, nasilju u društvu.

Žig ove tragedije ostavio je još dublje tragove jer se takve stvari u našoj kulturi u principu ne dešavaju, rekla je ona.

Prema njenim rečima, tragedija u đačkim klupama nije bila jedina manifestacija nasilja.

"Već drugu godinu nasilje caruje na ukrajinskim poljima, a potkraj ove godine tragedija se spustila i na Gazu. Kad se sve to uzme u obzir nasilje je ono što je najviše obeležilo ovu godinu", istakla je Lazić Konjik.

Saradnica Instituta za srpski jezik SANU i članica žirija Jovana Jovanović rekla je da političari još odavno koriste metaforu Srbije kao ekonomskog tigra, ali je "erupciju nove popularnosti taj spoj dobio ovog leta".

Ona je rekla da je reč ekonomski tigar predložena u dvema oprečnim kategorijama, i to kao Reč i Lažireč godine.

Po mišljenju žirija ova reč svedoči o našem mentalitetu, o uplitanju u zamagljena razmatranja o stvarnosti i otuda je ekonomski tigar izabran za Lažireč 2023, rekla je Jovanović.

Četbot - kompjuterski program na Internetu koji može da vodi razgovor sa čovekom

Saradnik Instituta za srpski jezik SANU i član stručnog žirija Slobodan Novokmet rekao je da je jedan od osnovnih kriterijuma za izbor Nove reči godine bio da su u pitanju reči koje su se već ustalile i koje se upotrebljavaju u jeziku.

On je rekao da reč četbot označava kompjuterski program na Internetu koji može da vodi razgovor sa čovekom.

Novokmet je rekao da se reč četbot naglo proširila u srpskom jeziku tokom 2023. godine, da je ne beleži nijedan rečnik srpskog jezika, pa ni rečnici novih reči ili anglicizama.

Izbor reči godine u srpskom jeziku organizovali su Filološko društvo "Reči" i časopis društva "Novorečje".

Komentari (0)

Srbija