Društvo

Inovativna terapija za najteže pacijente: Koji novi lekovi su se našli na listi RFZO?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2023

-

14:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) našla su se 22 nova leka. Reč je o lekovima koji se do sada nisu izdavali o trošku države, a koji omogućavaju bolji kvalitet života pacijentima i značajno produžavaju život.

Od 22 nova leka koji su se našli na listi, 16 su najsavremeniji lekovi, dok su šest terapijske alternative. Za nove lekove izdvaja se 7,8 milijardi dinara, što je za dve milijarde više u odnosu na prošlu godinu. 

Iz grupe inovativnih lekova na listi su se našli lekovi za karcinome dojke, prostate, pluća, jetre, zatim kolorektalni karcinom, multipli mijelom.

Porazna statistika pokazuje da je Srbija prva u Evropi po stopi smrtnosti od malignih bolesti. Godišnje 40.000 ljudi dobije maligno oboljenje, a umre gotovo polovina, 20.000 pacijenata.

Na listi lekova je i grupa lekova koji će se primenjivati kao terapijske alternative za bolesti poput multiple skleroze i psorijaze.

Povećavaju se izdvajanja za lekove

Svake godine povećavaju se izdvajanja za lekove. Pre korone izdvajano je godišnje 1,4 milijarde dinara, 2020. godine- 2,8 milijardi dinara, 2022. godine - 5,8 milijardi dinara, dok će se u ovoj godini izdvojiti 7,8 milijardi dinara (samo za inovativne 6,2 milijardi dinara)

Direktorka sektora za lekove RFZO Vesna Vuković objašnjava da su terapijske alternative na novoj listi, lekovi koji predstavljaju odgovarajuću zamenu za postojeću terapiju.

Euronews

"Mi u lečenju teškog oblika plak psorijaze, koji ne može da se leči drugim prethodnim terapijama uspešno, imamo dva inovativna leka koji se godinama koriste u lečenju tog teškog oblika psorijaze. Ovom listom lekova RFZO obezbeđuje još tri inovativna leka za lečenje plak psorijaze, što mnogo znači pacijentima i lekarima, jer ta tri nova leka maju drugačiji mehanizam dejstva", objašnjava ona.

Dodaje da će sada pacijenti imati dostupno veći broj inovativnih lekova, dok će lekari imati širu mogućnost da za svakog pacijenta, zavisno od njegovih individualnih karakteristika bolesti, pratećih obolenja, izabere najbolju terapiju za pacijenta.

"Dešava se da u toku lečenja pacijent bude lečen jednim inovativnim lekom, ali da taj lek ne dovede do očekivanog rezultata. Onda imamo opciju zamene leka sa drugim lekom za koji se očekuje da će dati bolji rezultat", navela je ona.

Najskuplji lek na svetu

Inovativna terapija je skupa terapija. Vuković kaže da je u SAD registrovan lek čiji troškovi jednog tretmana koštaju više od tri miliona dolara, što je bilo nezamislivo pre nekoliko godina. 

Mnogi se pitaju zbog čega su inovativni lekovi toliko skupi? Vuković pojašnjava da je njihov razvoj dug, kompleksan  i veoma skup proces.

"Sa druge strane ti lekovi donose efikasniji način lečenja u odnosu na postojeću terapiju, donose značajno bolje preživljavanje kod određenih bolesti, bolji kvalitet života pacijentima. Za zdravstveni sistem donose brojne dobrobiti, manji broj hospitalizacija, manje neželjenih dejstava", rekla je ona.

Govoreći o planovima RFZO, ona kaže da zdravstveni fond kontinuirano stavlja inovativne lekove na listu lekova.

profimedia

 

"Glavna stvar je kontinuitet u dostupnosti inovativne terapije osiguranim licima. Takođe, pacijenti koji dobiju taj lek dobijaju ga sve dok je potrebno na teret RFZO. U narednom periodu nastavljamo sa proširenjem liste", navela je ona.

Govoreći snadbevanju lekovima kao što je "glukofaž", "eutirox", za koje je u jednom periodu tokom leta bila nestašica na tržištu, ona kaže da je snadbevanje sada redovno i da se mogu nabaviti u svim apotekama.

Dodaje da je do nestašice dovelo i to što je postojala zloupotreba tih lekova za druge svrhe a ne samo za lečenje hroničnih bolesti.

"Izdavanje tih lekova samo na lekarski recept dovelo je da je snadbevanje tim lekovima sada redovno i mogu se dobiti u svim apotekama", zaključila je ona. 

Komentari (0)

Srbija