Društvo

Na Stenfordovoj listi 13 naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu

Komentari

Autor: Fonet

27/12/2023

-

09:20

Na Stenfordovoj listi 13 naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu
Univerzitet u Novom Sadu obeležio 63 godine postojanja - Copyright Pokrajinska vlada

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet u Novom Sadu organizuje u podne svečani prijem u čast 13 naučnika sa tog univerziteta čija su imena uvrštena u novi pregled dva odsto najcitiranijih istraživača u svetu koji objavljuje Univerzitet Stenford (Stenford lista).

Reč je o 13 naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu, među kojima je deo njih rangiran u okviru liste za postignuća u toku celokupne karijere, a deo u okviru liste za postignuća u toku jedne godine (2022).

Prema najnovijoj verziji liste (ažurirane u oktobru 2023. godine), svoje mesto među najcitiranijim svetskim istraživačima našli su sledeći profesori sa Univerziteta u Novom Sadu: Veljko Jovanović (Filozofski fakultet), Ivana Kovačić (Fakultet tehničkih nauka), Teodor Atanacković (Fakultet tehničkih nauka), Dragan Lambić (Pedagoški fakultet), Biljana Škrbić (Tehniloški fakultet), Neda Mimica-Dukić (Prirodno-matematički fakultet), Livija Cvetićanin (Fakultet tehničkih nauka), Dušan Jakovetić (Prirodno-matematički fakultet), Momir Mikov (Medicinski fakultet), Stevan Armaković (Prirodno-matematički fakultet), Jovan Lovrenski (Medicinski fakultet), Ante Vujić (Prirodno-matematički fakultet) i prof. dr Sergej Ostojić (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja).

Baza podataka o najboljim svetskim istraživačima na osnovu koje su formirane dve liste dva odsto najcitiranijih istraživača u svetu obuhvata standardizovane podatke o citiranosti, h-indeksu, prilagođenom hm-indeksu prema koautorstvu, citiranosti prema različitim autorskim pozicijama i kompozitni indeks.

Inače, na Stanfordovoj listi najboljih svetskih istraživača za 2023. godinu nalazi se i 81 naučnik iz Srbije, od ukupno 204.643 rangirana.


 

Komentari (0)

Srbija