Društvo

Skrining program u Srbiji: Od aprila otkriveno 350 aneurizmi trbušne aorte, pregledano 8.000 građana

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2023

-

21:17

Skrining program u Srbiji: Od aprila otkriveno 350 aneurizmi trbušne aorte, pregledano 8.000 građana
Skrining program u Srbiji: Od aprila otkriveno 350 aneurizmi trbušne aorte, pregledano 8.000 građana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od aprila, kada je započet pilot projekat skrining aneurizme trbušne aorte u gradovima širom Srbije pregledano je 8.000 građana, a otrkiveno 350 aneurizmi, rečeno je danas na konferenciji za medije posvećenoj završetku te kampanje za ovu godinu.

Vaskularni hirurg i inicijator programa dr Igor Končar iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS je rekao da su tokom kampanje građani izrazili veliku zainteresovanost za taj pregled.

"U prvoj fazi su naši doktori sa Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju bili deo tima koji je išao po Srbiji i uradili 4.000 pregleda. Nakon tih pregleda po zemlji, shvatili smo da je učestalost aneurizmatskih bolesti veća nego što smo očekivali. Takođe, videli smo da postoji veliko interesovanje javnosti, pa smo zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i u poslednjih mesec dana uradili još oko 4.000 pregleda. U drugoj fazi otkriveno je 150 aneurizmi. Odnosno, ukupno na 8.000 pregledanih u oba ciklusa otrkili smo 350 aneurizmi što je tri puta veća učestalost nego u Engleskoj i Švedskoj", istakao je on.

Končar je zahvalio ministarki na podršci, takođe i lekarima iz Kruševca, Novog Pazara, Zaječara, iz KBC Bežanijska kosa i UKCS, koji su učestvovali u kampanji.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je poručila da će Ministarstvo zdravlja nastaviti da pruža svu moguću podršku projektu skrininga aneurizme trbušne aorte.

"Preventiva je nešto na čemu radimo poslednjij godinu dana veoma intenzivno. Naša ideja je da ne samo neurologe po bolnicama i domovima zdravlja obučimo za izvođenje tog skrininga, već u perspektivi i lekare opšte prakse u čije će svakodnevne veštine stati i analiza ultrazvuka", poručila je ministarka.

Dodaje da je zahvaljujući programu spaseno više stotina života i obećava da će se sa tim skriningom nastaviti i u toku naredne godine.

"Kada se aneurizma kasno otkrije znamo da može da ima smrtnih ishoda, tako da još jednom čestitke mojim mlađim kolegama na ideji, a još jednom da ponovim da je ovo potvrda da ima ko da leči pacijente u Srbiji", rekla je Grujičić. 

Direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije Dušan Kostić takođe je uputio zahvalnost resornom ministarstvu, jer je, kako je rekao, prepoznat snačaj tih skrininga.

Marko Dragaš, vaskularni hirurg iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS ocenio je da je podignuta svest o aneurizmi, upravo putem tog projekta.

"Ne samo da smo otkrili značajan broj aneurizmi i spasili dosta života, već smo kampanjom značajno i podigli svest o probelmatici aneurizme trbušne aorte i delovali, nadam se, edukativno u zdravstvenom pogledu", zaključio je Dragaš. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija