Društvo

Prventivno otkrivanje aneurizme koje život znači: Na skriningu trbušne aorte u Srbiji više od 2.500 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2023

-

20:22

Prventivno otkrivanje aneurizme koje život znači: Na skriningu trbušne aorte u Srbiji više od 2.500 ljudi
Prventivno otkrivanje aneurizme koje život znači: Na skriningu trbušne aorte u Srbiji više od 2.500 ljudi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom skrininga trbušne aorte, koji je od 31. marta organizovan u Zrenjaninu, Kikindi, Subotici, Zaječaru i Kruševcu, pregledano je oko 2.500 ljudi, rečeno je za Tanjug iz Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije. 

U ponedeljak će se skrining pregled obaviti u Leskovcu za sve zainteresovane građane starije od 50 godina.

Na inicijativu vaskularnog hirurga Igora Končara pokrenut je pilot program zajedno sa Ministarstvom zdravlja “Skrining pregledi stomačne aorte”, kako bi se na vreme otkrilo postojanje aneurizme trbušne aorte. 

Inicijatori kampanje poručuju za Tanjug da su u timu do sada ucestvovali lekari koji izvode ultrazvucne preglede, Sonja Kunkin, Jelena Petrović, Dragan Vasić, Branko Gaković, Marko Matković, lekari koji su pomagali u organizaciji i davali savete građanima Đurđija Jelicić, Stefan Ducić, Andrija Roganović, Ognjen Kostić, David Matejević, Nikola Kozomora, odnosno medicinske sestre Snežana Kostić, Marija Mihajlović, Andrea Inić i Jovana Batić. 

“Velika pomoć je uvek bila i od zaposlenih u bolnicama u kojima su se radili pregledi”, kažu inicijatori za Tanjug. 

Aneurizma trbušne aorte je hronično progresivno oboljenje koje se javlja nakon 65. godine života, češće kod muškaraca i češće kod pušača, a tokom godina napreduje bez simptoma, postepeno se širi da bi na kraju došlo do pucanja odnosno rupture.  

Autobus će u Leskovcu biti 10. aprila dok će u Beogradu prvo biti u KBC Bežanijska kosa 11. aprila, a zatim i u Kliničkom centru Srbije  od 12. do 14. aprila. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija