Društvo

Biljana uputila apel pred Novu godinu: Neki roditelji u Srbiji moraju da sakrivaju decu u kupatilo umesto da slave

Komentari

Autor: Fonet

28/12/2023

-

09:11

Biljana uputila apel pred Novu godinu: Neki roditelji u Srbiji moraju da sakrivaju decu u kupatilo umesto da slave
Ilusracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deca sa smetnjama u razvoju burno reaguju na eksplozije petardi i vatrometa, uplašena su, plaču, samopovređuju se ili su agresivna prema okolini, upozorila je uoči novogodišnjih praznika majka dečaka sa autizmom Biljana Filipović Nešić i naglasila da su roditelji u tim situacijama prepušteni sami sebi.

Filipović Nešić je u programu RTS objasnila da deca sa autizmom, poput njenog sina Stefana, burno reaguju na iznenadne zvuke, ali ne i samo deca sa autizmom već i sa Daunovim sindromom i drugim dijagnozama teško podnese te situacije.

"Za Novu godinu imamo posao od sat i po, umesto odbrojavanja i slavlja, da smanjimo uticaj spoljašnje buke", rekla je ona, naglasivši da pojedini roditelji zbog zvuka petardi, svoju decu moraju da zatvaraju u kupatilo ili pokrivaju ćebadima.

Biljana Filipović Nešić je ukazala da u Srbiji ne postoji zvaničan registar u kojem se navodi koliko je autističnih u zemlji.

"Roditelji su prepušteni sami sebi, kad dobiju dijagnozu deteta koja je za ceo život. Morala bi da postoji psihološka podrška za porodice", navela je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija