Društvo

Radno vreme tokom novogodišnjih i božićnih praznika: Kako rade prodavnice, pošte i pijace

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2023

-

11:04

Radno vreme tokom novogodišnjih i božićnih praznika: Kako rade prodavnice, pošte i pijace
Radno vreme tokom novogodišnjih i božićnih praznika: Kako rade prodavnice, pošte i pijace - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović/ Zoran Žestić/ Tara Radovanović/ Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika radno vreme trgovinskih i ugostiteljskih objekata biće izmenjeno, dok se parking neće kontrolisati i naplaćivati prvog, drugog i sedmog januara. Beogradske pijace radiće ubičajno, sem što će 1. i 7. januara biti zatvorene.

Naime, u nedelju, 31. januara, mnogi objekati će raditi skraćeno, dok će 1. januara dosta toga biti zatvoreno. Kako je Euronews Srbija već pisao, u Srbiji su 1. i 2. januar neradni dani tako da su novogodišnji praznici nekima prilika da odmore. 

Što se Božića tiče, on pada u nedelju, 7. januara, kada je inače neradni dan, tako da već sutradan, 8. januara, sve nastavlja da teče uobičajeno, jer se ovaj praznik ne prenosi na sledeći dan.

Radno vreme pijaca tokom predstojećih praznika

Zelene pijace 31. decembra radiće uobičajeno, od 6 do 19 časova, dok 1. i 7. januara neće raditi, saopštili su danas iz JKP-a "Beogradske pijace". Pijace "Zemun", "Banovo brdo", "Bele vode" i "Dušanovac" 1. i 7. januara radiće skraćeno od 6 do 14 časova, dok će 2. januara sve zelene pijace raditi od 6 do 14 časova.

Otvoreni tržni centar Miljakovac – Beogradski buvljak, 1. i 7. januara neće raditi, dok će 2. januara ova pijaca raditi od 6 do 14 časova. Pijaca "Dušanovac" – prodaja iz vozila neće se vršiti 31. decembra, kao ni 1. i 6. januara, dok će 7. januara ova pijaca raditi uobičajeno, od 6 do 19 časova. Pijaca cveća "Krnjača" 1. i 7. januara neće raditi.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Pijaca "Palilula" 31. decembra radiće od 7 do 20 časova, dok 1. i 7. januara neće raditi. Ova pijaca će 2. januara raditi od 6 do 14 časova, a 6. januara od 7 do 18 časova.

Garaža na pijaci "Palilula" neće raditi 1. i 7. januara, 2. januara će raditi do 15 časova, a 6. januara do 19 časova. Parking na pijaci "Zemun" 1, 2. i 7. januara radiće od 0 do 24 časa. Garaža na pijaci "Zeleni venac" neće raditi 1. i 7. januara, dok će 2. januara raditi do 15 časova. Parking na pijaci "Dušanovac" radiće 1, 2. i 7. januara od 6 do 15 časova, navodi se u saopštenju. 

Organizacija javnog prevoza u vreme novogodišnjih i božićnih praznika

Tokom poslednjeg dana 2023. godine, 31. decembra, na svim linijama JGP-a važiće red vožnje za nedelju, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz. 

Redovne noćne linije počeće sa radom u 22 sata. U novogodišnjoj noći važiće redovne turažne tablice noćnog saobraćaja, s tim što će vozila redovnog noćnog saobraćaja početi sa radom dva sata ranije (umesto u 24, u 22 sata), a od ponoći će saobraćati po redovnoj turaži. 

Redovne dnevne linije 7, 12, 29, 40, 15, 16, 17, 27, 33, 48, 53, 84, 88 i 95 do 22 časa će raditi po redu vožnje za nedelju. Sva vozila sa ovih linija koja imaju planirane polaske posle 22 časa isključuju se iz saobraćaja. Od 22 do 4 časa, vozila sa ovih linija će raditi po vanrednim novogodišnjim turažama, s tim što će, umesto linija 29 i 40, raditi privremene autobuske linije 29A i 40A.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Linije 100, 300, 400, 500, 600 i 700 će koristiti važeći red vožnje do kraja rada.Na ostalim gradskim linijama poslednji polasci se ostvaruju zaključno sa 23 časa. Sva vozila koja imaju planirane polaske posle 23 časa se isključuju iz saobraćaja.  Od 22 do 23 sata preklapaće se dnevni i noćni novogodišnji saobraćaj. 

Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, od 1. do 7. januara, za sve linije važiće sledeća organizacija saobraćaja: u ponedeljak i utorak, 1. i 2. januara 2024 važiće red vožnje za nedelju; od srede, 3. januara, zaključno sa petkom, 5. januarom važiće red vožnje za radni dan; u subotu, 6. januara – red vožnje za subotu; u nedelju, 7. januara – red vožnje za nedelju. Od ponedeljka, 8.januara, uspostavlja se redovni režim saobraćaja.

Bez naplate parkinga 1, 2. i 7. januara

JKP "Parking servis" obaveštava korisnike svojih usluga da neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada tokom novogodišnjih i božićnih praznika, 1, 2. i 7. januara.
Kako se navodi u saopštenju JKP "Parking servis" kada će biti zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31, Mileševska 51 i Bulevaru Milutina Milankovića 134g.

Tanjug/Beoinfo

 

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće neprekidno otvoreni tokom praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate.U subotu, 30. decembra 2023. godine, i subotu, 6. januara 2024. godine, poslovnice Korisničkog servisa i kol centar radiće do 14 časova.

Od srede, 3. januara, i od ponedeljka, 8. januara 2024. godine, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri Korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu, dodaje se u saopštenju.

Taksi usluge

Predsednik Saveza taksi udruženja Aleksandar Bjelić rekoa je za Euronews Srbija da  da se ova novogodišnja noć ni na koji način, po pitanju taksi prevoza, neće razlikovati od prethodnih. 

"Za nas je Nova godina isto kao i svaki drugi radni dan. Neće biti nekog namenskog povećanja cena zbog toga što je te večeri doček", rekao je.

Pixabay

 

Naime, postoje tri tarfife a start košta isto - 270 dinara. Vožnja po kilometru naplaćuje se 96 dinara u prvoj tarifi  (ona se primenjuej za radni dani i subotu od 6.00 do 22.00), 125 u drugoj (22.00-6.00, praznicima i nedeljom) i 192 dinara u trećoj tarifi (van gradskog područja). Čekanje po času taksisti naplaćuju 1.200 dinara, nezavisno u kojoj tarifi se nalazite.

Radno vreme trgovinskih i zanatskih radnji za praznike

Radno vreme trgovinskih i zanatskih radnji na teritoriji Beograda u vreme novogodišnjih i božićnih praznika uređeno je gradskom odlukom, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

Prema odredbama Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji Beograda u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, privredni subjekti koji obavljaju zanatsku i trgovinsku delatnost na teritoriji grada Beograda rade prema sledećem rasporedu: 31. decembra, dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i dr), moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati;  1. januara 2024. godine (Nova godina, ponedeljak), dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni; 2. januara, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati; 6. januara (Badnji dan, subota), dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i dr), moraju da rade najmanje od 9 do 18 sati; 7. januara (Božić, nedelja), dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni.

Na dan državnog i drugog praznika (1, 2. i 7. januar 2024. godine) nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo, pretežno neprehrambenog asortimana, i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Tanjug/AP/David Zalubowski

 

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 0 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena, istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika. Svi trgovinski i zanatski objekti u dane novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti otvoreni i raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju.

Radno vreme pošta za praznike

Kako je 31. decembar u nedelju, radiće dežurne pošte koje inače rade nedeljom, dok će sve ostale biti zatvorene. Pošte Srbije još nisu saopštile kakvo će biti radno vreme za praznike, ali prema dosadašnjem iskustvu, 1. i 2. januara radiće samo dežurne pošte. Među njima su Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima. Isto važi i za Božić. Detalje o radnom vremenu pošta objavićemo naknadno.

Dežurne apoteke u Beogradu

Dežurne apoteke koje inače rade od 00 do 24 časa, otvorene su i tokom praznika: Sveti Sava, Nemanjina 2 (6643-170), Prvi maj u Kralja Milana 9 (3241-349), Bogdan Vujošević, Bulevar maršala Tolbuhina 30 (2601-887), Zemun, Glavna 34 (2618-582), Gornji grad  Dr Đorđa Kovačevića 27, Lazarevac (8129-611). 
Spisak dežurnih bolnica u Beogradu od 27. do 31. decembra 2023. je na ovom linku.

Radno vreme tržnih centara u Beogradu

Tržni centri radiće redovno u petak, u subotu neki će raditi i produženo – do 23.00, a u nedelju, 31. januara, skraćeno do 18.00. U ponedeljak, 1. januara je neradan dan (ali bioskopi u tržnim centrima će raditi). U subotu, 6. januara, radno vreme je do 18.00, a u nedelju je opet neradan dan (i opet – bioskopi u tržnim centrima će raditi).

Komentari (0)

Srbija