Društvo

SREĆNA NOVA GODINA! Građani Srbije ušli u 2024. uz koncerte na trgovima i veselja u lokalima, ali uglavnom bez vatrometa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/01/2024

-

00:00

SREĆNA NOVA GODINA! Građani Srbije ušli u 2024. uz koncerte na trgovima i veselja u lokalima, ali uglavnom bez vatrometa
SREĆNA NOVA GODINA! Građani Srbije ušli u 2024. uz koncerte na trgovima i veselja u lokalima, ali uglavnom bez vatrometa - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Poštovani čitaoci, želimo vam srećnu i uspešnu Novu godinu!

Na gradskim trgovima, u ugostiteljskim objektima i u svojim domovima građani Srbije i brojni gosti dočekali su novu 2024 godinu. Svečani doček organizovan je u nekoliko gradova. U Beogradu doček Nove godine organizovan je na Trgu republike, ali i na prostoru Beograda na vodi pa su građani prestonice i njihovi gosti uz brojne koncerte i performanse imali priliku da isprate staru i dočekaju Novu godinu. 

Međutim, što se tiče tradicionalnog vatrometa u ponoć, on je ove novogodišnje večeri izostao u nekim gradovima u Srbiji. Ovu odluku podržali su Novi Sad, Niš i Čačak, a ovom spisku se priključio i Beograd. Ovo je nedavno potvrdio i predsednik privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić koji je rekao da novac namenjen pirotehnici ide u humanitarne svrhe.

Ipak, vatromet su gledali oni koji Novu godinu dočekuju na obalama Save, jer Beograd na vodi ima nešto drugačije planove. Naime, već treću godinu zaredom građani su mogli Novu godinu da dočekaju na Sava promenadi gde su ih dočekali laser šou, domaći muzičari, a u ponoć i veliki vatromet.

Doček na dve lokacije u Beogradu

Doček Nove godine u Beogradu na otvorenom organizovan je na dve lokacije - na Sava promenadi, odnosno u okviru Beograda na vodi i na Trgu republike. 

Glavni izvođač u novogodišnjoj noći bila je pevačica Anđela Ignjatović poznata kao Breskvica. U Beogradu na vodi, odnosno na Sava promenadi, program je počeo u 20.30 sati. Muzički program na platou pored Starog savskog mosta otvorile su "Frajle", ženski sastav iz Novog Sada, da bi odmah potom mikrofon u ruke uzela Sara Jo, domaća pop zvezda. Za podizanje atmosfere bio je zadužen i čuveni muzički virtuoz Dejan Petrović i njegov Big Band.

Sada je već tradicija da Savski trg od sredine decembra, do početka januara krasi više od 200 hiljada lampica, dva klizališta i štandovi sa hranom i pićem koji čine Zimsku bajku, a očekuje se da će ga posetiti više ljudi nego prošle godine kada je bilo oko milion i po posetilaca.

Kako je bilo u drugim gradovima Srbije?

U Novom Sadu novogodišnji program okupio je regionalne i evropske muzičke zvezde, a ni u ovom gradu nije bio organizivan vatromet. Nišlije su u Novu godinu ušli uz "niške snage" - nastupom Bobana Zdravkovića i Viki Miljković. 

Novogodišnju noć na Kraljevom trgu na Zlatiboru uveličao koncert Saše Matića. U noći dočeka tačno u ponoć priređen je vatromet, kada je i koncert trubačkog orkestra Dejana Jevđića.

U Kragujevcu je program javnog dočeka 2024. godine najavljen na nedavnoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, kada je rečeno da će se na bini postavljenoj na Trgu Radomira Putnika održati novogodišnji koncerti.

U Subotici je organizovan doček Nove 2024. godine 31. decembra, a na Gradskom trgu u Subotici nastupao je orkestar Bobana i Marka Markovića, a kao uvertira u novogodišnju noć.

Doček je organizovan u Leskovcu, Čačku, Vrnjačkoj Banji, Boru, ali ne i u Užicu i Valjevu.

Labović: Izvesno je da će ova godina biti rekordna što se zarade tiče

Popunjenost kapaciteta za novogodšnje praznike i dečiji raspust je izuzetno velika, na nekim destinacijama čak 100 odsto, kaže za Euronews Srbija direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović. 

Ona ističe  da je zaključno sa oktobrom devizni priliv od turizma dve milijarde i 91 milion evra, što je osam procenata više nego prošle. Kada stignu i rezultati do kraja decembra, izvesno je da će ova godina biti rekordna, kaže Labović. Dodaje i da Srbija za novogodišnje praznike najčešće ima više stranih nego domaćih turista.

"Kada su strani turisti u pitanju na prvom mestu se odlučuju za posetu Beogradu, jer preko 60 procenata svih inostranih turista boravi i poseti Beograd. Ono što mi vidimo prema statistici da nakon glavnog grada vrlo su im interesantni i često posećuju i Novi Sad, Kragujevac, Niš Suboticu. Kada govorimo o odmorima u prirodi, na prvom mestu tu su turisti na Zlatiboru, zatim Kopaoniku, sve su im privlačniji generalno odmori koji su namenjeni aktivnom odmoru i boravku u prirodi, a na trećem mestu su naše banje", rekla je Labović.

Komentari (0)

Srbija