Društvo

Patrijarh Porfirije: Mir dolazi onima koji se za njega opredeljuju

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

20:45

Patrijarh Porfirije: Mir dolazi onima koji se za njega opredeljuju
Patrijarh Porfirije - Copyright FoNet/SPC

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas u Pećkoj patrijaršiji da mir, koji nam je svima potreban, dolazi kao dar Božji onome i onima koji se za taj put opredeljuju.

"A taj i takav mir podrazumeva unutrašnji mir, mir sa Bogom koji ne može magijskim putem doći do nas. On je rezultat i naše molitve, i našeg truda da jedni druge razumemo, da ma koliko ponekad bili različiti, prevaziđemo svaku razliku i budemo blizu jedni drugima. Da budemo otvoreni jedni za druge, da možemo da slušamo i čujemo jedni druge, da razumemo da smo jedni drugima neophodni i potrebni i pored svih razlika i međusobnih suprotnosti", rekao je patrijarh u govoru u Pečkoj patrijaršiji, gde se susreo sa Srbima iz Goraždevca.

Dodao je da, kada imamo u sebi to opredeljenje i takav mir, i kada taj i takav mir investiramo u širi kontekst, onda on može uroditi i mirom na širem planu i kontekstu.

"Mir i u sebi i oko sebe i na širem planu se ne može postići ako mi sejemo iz sebe nemir, ako investiramo nemir. Nemir nikada ne može proizvesti mir. Ma koliko ponekad neko mislio i pokušavao da sejući nemir ostvari svoj cilj tako što će sejući nemir nasilno postići mir. Možda na trenutak to i realizuje, ali svako sejanje, investiranje nemira sa željom da se postigne mir, makar on na izgled i privremeno bio postignut, to je samo novi plod, novo seme za novi ciklus nemira", poručio je Porfirije.

FoNet/SPC

 

Kako je rekao, naučila nas je istorija, naši pojedinačni životi i naše pojedinačne staze da mir nije nikada rezultat isključivo i samo naših napora i podviga i da je mir duhovna vrednost, duhovna kategorija.

"Zato je važno da razumemo, da prihvatimo, da usvojimo Boga koji se rađa u ljudskom telu, dolazi među nas i koji kaže mir svojim darom i čije ime mir, kada to postavimo kao temelj, pre ili kasnije Bog će dati da imamo mir u sebi, u svojim porodicama, sa svojim komšijama, u svome narodu, ali onda biti i snažni i čvrsti i spremni da budemo u miru i sa drugima i drugačijima. I da razumevajući mi i usvajajući mir budemo oni koji će biti nosioci mira i potpora i inspiracija i drugima da to isto razumeju", rekao je patrijarh.

Naglasio je da smo svi jedan ograničeni vremenski period na zemlji i da u svakom čoveku teče ista krv.

"Svaki čovek je ikona Božja. Sin Božji je došao u svet zbog svakog čoveka, radi svakog čoveka. I onaj kome je više dato, od njega će se više i tražiti", poručio je patrijarh.

FoNet/SPC

 

Dodao je da treba da se molimo Bogu da ono što želimo sebi, Bog da i drugima.

"Ne možemo mi imati mir i biti mirni ako ga ima drugi, onaj koji je pored nas, ali i obrnuto, onaj koji misli da može imati mir i radost i lepotu života osećati. A da pored njega budemo mi koji nemamo mira, koji nemamo radosti i koji ne osećamo lepotu, ni on na duge staze ne može postići ono što bi želeo. Dakle, mir funkcioniše u sistemu spojenih sudova, samo onda kada postoji balans u svakoj tački, u svakom delu tog sistema spojenih sudova, samo onda kada postoji ta harmonija i simfonija svako može u najboljoj mogućoj meri radovati se onome što mu Gospod daruje", zaključio je patrijarh.

Porfirije je u porti manastira Pećke patrijaršije dočekao stanovnike Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji i njihovoj deci uručio darove.

Oni su došli da pozdrave srpskog patrijarha, a deca su patrijarhu Porfiriju opevala nekoliko pesama.

Patrijarh posetio i Visoke Dečane

Nešto ranije tokom dana, patrijarh Porfirije obišao je manastir Visoki Dečani gde su ga dočekali iguman manastira otac Sava i vladika Teodosije. 

Nakon što se poklonio moštima Stefana Dečanskog Patrijarh Porfirije je okupljenim vernicima poručio da je mir duhovna kategorija i da zato ima i duhovnu vrednost.

"Kada kažemo duhovna, to znači da mira nema bez duhovnog mira. Bez molitve bez duhovnog podviga, ne možemo postići ništa, to je preduslov da Bog dejstvuje, da njega prizovemo da on uzme stvar u svoje ruke", rekao je patrijarh Porfirije u manastiru Visoki Dečani.

Komentari (0)

Srbija