Društvo

Patrijarh Porfirije stigao u Pećku patrijaršiju gde će sa Srbima na KiM proslaviti Božić

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

18:21

Patrijarh Porfirije stigao u Pećku patrijaršiju gde će sa Srbima na KiM proslaviti Božić
Patrijarh Porfirije - Copyright FoNet/SPC

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u sedište Srpske pravoslavne crkve - Pećku patrijaršiju, u okviru posete svetinjama na KiM, gde će zajedno sa srpskim narodom proslaviti Božić.

Patrijarha je u Pećkoj Patrijaršiji dočekala igumanija Haritina, zajedno sa monahinjama, kao i bratstvo manastira Visoki Dečani, na čelu sa igumanom Savom Janjićem.

Dočeku patrijarha prisustvovao je i paroh pećki otac Dragan i paroh iz Goraždevca otac Nenad.

Patrijarh je danas započeo posetu Kosovu i Metohiji.

"Blagodaran sam Gospodu Bogu, Svetom ocu Savi i svim svetima iz roda našega što su me udostojili da ponovo ugledam lepotu Pećke Patrijaršije i ikonu Pećke Krasnice. Ako Bog da, ovih dana posetiću naše divne svetinje i manastire na Kosovu i Metohiji i dočekati praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista-Božić", naveo je partijarh na svom nalogu na Instagramu.

FoNet/SPC

 

Zajedno sa patrijarhom otputovali su na KiM i vikarni vladika hvostanski Aleksej, vikarni episkop novobrdski Ilarion, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protođakon Dragan Radić. 

Euronews

Patrijarh Porfirije je poslednji put bio u Pećkoj patrijaršiji na Vidovdan 2023. godine, gde je služio prazničnu liturgiju.

Manastir Visoki Dečani: Poseta Porfirija od velikog simoboličkog značaja za SPC i Srbe na KiM

Poseta patrijarha srpskog Porfirija Pećkoj patrijaršiji je od velikog simboličkog značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod na Kosovu i Metohiji, budući da patrijarh pruža očinsku podršku vernicima na KiM tokom božićnih praznika, saopštio je manastir Visoki Dečani na platformi X.

Patrijarha je sa sestrinstvom dočekala preosvećena igumanija pećka mati Haritina. 

Posle svečanog molitvenog prijema, na kome su bili iguman Sava sa više monaha iz manastira Dečani, sveštenstvo Pećkog dekanata sa svojim vernim narodom, patrijarh Porfirije se poklonio čudotvornoj ikoni Bogorodice Pećke i svetim moštima svojih prethodnika, arhijereja i patrijarha srpskih, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija