Društvo

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Gračanica, Božić će dočekati u Pećkoj patrijaršiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2024

-

12:03

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Gračanica, Božić će dočekati u Pećkoj patrijaršiji
Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Gračanica, Božić će dočekati u Pećkoj patrijaršiji - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije jutros je u manastiru Gračanica služio Liturgiju Svetog Jovana Zlatoustog, uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog Teodosija i hvostanskog Alekseja, uz prisustvo mnogobrojnih vernika, sveštenstva i monaštva.

On je pozvao na mir i ljubav među ljudima, ma koje vere bili, poručivši da smo stvoreni da bi naša ljubav bila most i put ka svakoj živoj duši.

"Sabrali smo se u duhu, sabrali smo se u istoj nadi ovde u svetoj Gracanici, čitavim svojim bićem pred Bogom. U ljubavi i srcem i mišlju u odnosu na Boga i čitavim svojim bićem u odnosu na bližnjega svoga. Znamo ko je naš Bog, jedan u trojici otac i sin i sveti duh, ali znamo i ko je naš bližnji, biće stvoreno po slici i prilici, naš bližnji je čovek" rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh, koji će na Kosovu i Metohiji dočekati Božić, danas će u Gračanici uručiti i stipendije srednjoškolcima i studentima iz zadužbine Sime Igumanova.

Da naša srca budu uvek otvorena,ali i da Gospod otvori srca naših komšija na KiM

Kako je naveo, sve što je čovek stvorio, sve na čemu je ostavljao svoj trag i pečat, sve je imalo početak i kraj, ali i čovek sam po sebi.

"Bog, postajući jedan od nas, pokazuje da ima smisla ne samo biti i postojati, nego da ima smisla živeti, da ima smisla truditi se, da ima smisla darovati sebe drugom, raspinjati se za drugog, žrtvovati se, da ima smisla živeti u podvigu, jer sve su to staze i rečice koje se ulivaju u jednu stazu i u jednu veliku reku koja se zove Carstvo Božje, koja se zove Večnost", istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, upravo zato je događaj Rođenja Hristovog najvažniji događaj u istoriji ljudskog roda i nije čudo što se onda sve broji pre Njegovog Rođenja i posle Njegovog Rođenja.

"Svojim dolaskom u svet On je pokazao smirenje kao najvažniju odliku i osobinu onoga koji hoće da živi u harmoniji i u skladu sa sobom, sa drugima i sa čitavom tvorevinom. Bog je doneo mir, pomirio nas sa sobom i otvorio nam mogućnost da se i mi pomirimo u sebi, sa sobom i sa bližnjima svojim, da se mirimo uvek sa njima i sa čitavom tvorevinom koja je stvorena da bude raj", ukazao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naveo da naš pravoslavni srpski narod ima što nema nijedan drugi narod, a to je pozdrav koji jedni drugima upućujemo na dan Božića: Mir Božji, Hristos se rodi!

"U toj reči otkriva se naše opredeljenje. Mi pokazujemo da smo Hristovi, da smo narod mira, ali u pravom smislu te reči. Zato znamo da ne možemo želeti mir samo za sebe i da ne možemo imati mir za sebe, ako želimo nemir i odsustvo mira drugima, našim komšijama, ali isto tako i oni treba da znaju da ako hoće mir za sebe ne mogu ga zadobiti i steći ukoliko žele nemir nama", poručio je patrijarh.

Kako je naveo, srce je stvoreno sa mnoštvo ulaza, ali bez ijednog izlaza da niko ne treba i ne može da izađe.

"Molimo se da naša srca budu takva uvek, ali molimo se isto tako da Gospod otvori srca naših komšija i sugrađana ovde na Kosovu i Metohiji, Albanaca, da i oni razumeju tu istinu, jer srce je stvoreno da bude toplo i nežno, a ne hladno i grubo", rekao je patrijarh.

Citirajući Svetog vladiku Nikolaja, patrijarh Porfirije je poručio da svi zavađeni treba da se pomire i to tako što ćemo se truditi da živimo jevanđeljski i da držimo zapovesti Božje.

Patrijarh podelio stipendije studentima i srednjoškolcima sa KiM

Osim služenja liturgije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve podelio je danas na svečanosti u Domu kulture u Gračanici stipendije studentima i srednjoškolcima sa Kosova i Metohije.

Stipendije su dodeljene iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, jednog od najvećih prosvetnih i crkvenih dobrotvora i osnivača Prizrenske bogoslovije " Sveti Kirilo i Metodije."

Patrijarh Porfirije je naglasio da na je na ovaj način izvršeno delo Sime Igumanova koji je izdanak Kosova i Metohije.

"On je sve što je imao, svoje biće, svoje srce darovao Kosovu i Metohiji. Podelio ga , uslovno rečeno na dva dela. Jedan deo svoga srce, svoje ljubavi, svoga bića je ostavio Bogosloviji u Prizrenu, a drugi deo je ostavio takođe Kosovu i Metohiji , odnosno mladosti Kosova i Metohije" , rekao je patrijarh Porfirije.

Vladika raško - prizrenski Teodosije istakao je da je patrijarh produžena ruka dobrotvora Sime Igumanova i da je ovo delo koje čini Božje delo.

"Sve činite da škola bogoslova u Prizrenu funkcioniše i da živi i radi i da profesori i radnici budu zadovoljni i učenici radosni i srećni. Ne samo Bogoslovija nego i mnogo dece, učenika i studenata sa Kosova i Metohije imaju stipendiju pomoći iz vaših ruku" , naglasio je vladika raško - prizrenski Teodosije.

Na svečanosti su između ostalih nastupili i Vizantijski hor "Mojsije Petrović" iz Beograda, baletska i muzička škola iz Gračanice, kao i mladi umetnici Pavlina Radovanović, Helena Inić , Helena Popović.

Po završetku svečanosti patrijarh Porfirije je krenuo put Pećke patrijaršije gde će sutra, na Božić, služiti svetu liturgiju.

 

Komentari (0)

Srbija