Društvo

Životinje zarobljene na Krčedinskoj adi zbog visokog vodostaja Dunava, spasioci im doneli hranu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2024

-

18:16

Životinje zarobljene na Krčedinskoj adi zbog visokog vodostaja Dunava, spasioci im doneli hranu
Životinje zarobljene na Krčedinskoj adi zbog visokog vodostaja Dunava, spasioci im doneli hranu - Copyright Euronews/Petar Alimpijević

veličina teksta

Aa Aa

Oko 130 krava i konja koje pripadau stočaru iz Kovilja zbog visokog vodostaja Dunava ostalo je zarobljeno na Krčedinskoj adi. Stočar je apelovao na pomoć tvrdeći da su grla životno ugrožena. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su danas životinjama odneli hranu, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je izdao nalog "Vojvodinašumama" da u toku sutrašnjeg dana evakuišu krda goveda i konja.

Stočar iz Kovilja Milenko Plavšić rekao je za Euronews Srbija da se životinje na Krčedinskoj adi nalaze od proleća do zime.

"U proleće ih dovedem na ispašu i ovde su do zime. Da nije ovoliki vodostaj Dunava moje bi krave same došle kući. Konji ovde ostaju. Oni mogu da izdrže zimu. Samo kad nije ovako veliki vodostaj Dunava", naveo je i dodao da su životinje u teškom stanju i da je bilo već dva-tri uginuća.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, u dogovoru sa vlasnikom, životinjama zarobljenim na Krčedinskoj adi odneli su hranu.

Kako je saopštio MUP, na jako nepristupačnom i rizičnom terenu, na dve odvojene lokacije koje su udaljene od obale 1,2 kilometra i tri kilometra, Specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije čamcima su preneli hranu i nahranili oko 130 grla konja i krava koje se nalaze na ovoj adi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa vlasnikom, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviće da pruža pomoć životinjama na Krčedinskoj adi, navedeno je u saopštenju.

Branislav Gavrilović iz vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad rekao je za Euronews Srbija da su oni u prepodnevnim časovima dobili obaveštenje da je ugrožena stoka na Krčedinskoj adi. 

"Mi smo izvršili aktivizaciju specijalističkog tima za spašavanje na vodi. Ovde smo zajedno sa gospodinom Plavšićem pristupili prebacivanju bala sena na dve lokacije", naveo je. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija