Društvo

Na brani Borskog jezera zamenjena mašinska oprema posle 70 godina

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

19:10

Na brani Borskog jezera zamenjena mašinska oprema posle 70 godina
Na brani Borskog jezera zamenjena mašinska oprema posle 70 godina - Copyright Tanjug/Srbija Ziđin Koper/G. Tončev Vasilić

veličina teksta

Aa Aa

Na brani Borskog jezera posle 70 godina zamenjena je mašinska oprema tako što su ronioci pomogli da se instaliraju novi ventili u zatvaračnici vodozahvata, saopštili su danas iz kompanije Srbija Ziđin Koper.

Zamena je izvedena tokom remonta metalurških postrojenja, a tom prilikom popravljene su i ulazne i izlazne šahte svih sifona na dovodnom sistemu.

Čelična tabla teška tonu specijalnim splavom dovezena je do mesta iznad ulivne građevine, odakle su ronioci ispratili poranjanje u dubinu do lokacije na koju ju je trebalo ankerisati i tako "blindirati" vodozahvat da bi u zatvaračnici mogao da se zameni glavni ventil. 

Prijanjanje table dimenzija dva puta po 1,8 metara, na dubini od 25 metara, radila su dva ronioca naizmenično, a jedan zaron trajao je oko 45 minuta.

Glavni uzrok zamene bio je kvar na glavnom zatvaraču, ali i dotrajalosti ostalih, zbog čega je pretila opasnost da nadležni u Energani ostanu bez mogućnosti da regulišu protok jezerske vode i prilagođavaju ga potrebama industrijske potrošnje u Srbija Ziđin Koper, ali i prirodi.

Vodom iz Borskog jezera snabdevaju se pogoni TIR-a, rudnik "Novo Cerovo", jamsko servisno okno, flotacija i filtraža u sastavu Srbija Ziđin Koper, ali i gradska toplana i "Messer".

Jezerska voda ustupa se i javno komunalnom preduzeću "Treći oktobar" za pranje ulica. 

Komentari (0)

Srbija