Društvo

Žigmanov čestitao Dan nacionalne kulture Rumuna

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2024

-

17:04

Žigmanov čestitao Dan nacionalne kulture Rumuna
Tomislav Žigmanov - Copyright Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je svim pripadnicima rumunske nacionalne manjine u Republici Srbiji Dan nacionalne kulture Rumuna, koji se obeležava sutra 15. januara. 

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, prema odluci Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, ovo je jedan je od četiri praznika Rumuna u Republici Srbiji, a ustanovljen je da podseća na dan rođenja najvećeg rumunskog pesnika Mihaja Emineskua. 

Mihaj Eminesku (1850-1889) bio je rumunski romantičarski pesnik, romanopisac i novinar koji se smatra najuticajnijim i najpoznatijim rumunskim pesnikom, kao i prvi moderni pesnik u rumunskoj književnosti. Prve pesme je objavio sa 16 godina, a njegova rukopisna zaostavština  sastoji se od 46 tomova i oko 14.000 stranica. Dela su mu prevođena na više od 60 jezika. Pored rumunskog, govorio je grčki, latinski, italijanski, francuski, španski.

Prema  rezultatima popisa stanovništva iz 2022. godine, u Srbiji živi 23.044 Rumuna, što čini 0,35% ukupnog stanovništva naše zemlje. 

Od ukupnog broja pripadnika ove zajednice, 3.449 Rumuna živi na teritoriji centralne Srbije, najviše na području Negotinske krajine, dok 19.595 živi  u Vojvodini, pretežno u centralnom i južnom Banatu. Kada su u pitanju pojedinačne lokalne samouprave, najveći broj Rumuna živi u Pančevu, Alibunaru, Vršcu, Kovačici, Zrenjaninu, Žitištu, kao i u Beogradu. 

Među najpoznatije Rumune u Srbiji spadaju književnik Vasko Popa i stonoteniser Ilije Lupulesku.

Rumunski jezik je jedan od šest jezika u službenoj upotrebi u Vojvodini. 

Rumuni u Republici Srbiji imaju svoje samoupravno telo – Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine, a sredstva za njegovo finansiranje  obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, AP Vojvodine, jedinica lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda. 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Vlada  Srbije nastaviće posvećeno da rade na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova kako bi rumunska nacionalna zajednica u Srbiji nastavila da uživa prava koja im po zakonu pripadaju i razvija nacionalne institucije u cilju sigurne i stabilne perspektive za pripadnike svoje zajednice, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija