Evropa

Rumunski poljoprivrednici i kamiondžije protestuju zbog subvencija i osiguranja

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2024

-

14:50

Rumunski poljoprivrednici i kamiondžije protestuju zbog subvencija i osiguranja
Traktor - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rumunski poljoprivrednici i vozači kamiona i danas sporadično protestuju širom zemlje dok su u toku pregovori sa vladom o visokim stopama osiguranja i sporim isplatama subvencija.

Konvoji traktora i kamiona počeli su da se okupljaju pre pet dana na državnim putevima, uglavnom u blizini velikih rumunskih gradova, zbog čega je bio usporen ili blokiran saobraćaj, preneo je Rojters.

Poljoprivrednici i prevoznici, takođe, su juče nakratko blokirali granični prelaz sa Ukrajinom na severoistoku Rumunije i pokušali da spreči ulazak vozila u crnomorsku luku Konstanca.

Oni zahtevaju od vlade da se pozabavi visokim premijama za osiguranje i akcizama na dizel, moratorijumom na kredite, isplatom subvencija za poljoprivredna gazdinstva i šteta od suše, kao i tehničkim merama za smanjenje dugog čekanja na graničnim prelazima.

Vozači kamiona su, takođe, tražili da kamioni koji dolaze iz Evropske unije imaju posebnu traku na graničnim prelazima i u luci Konstanca, u odnosu na kamione van evropskog bloka, uključujući i one iz Ukrajine.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica i Konstanca je postala najveća alternativna izvozna ruta Kijeva od napada Rusije u februaru 2022. godine.

Žitarice stižu u luku drumskim i železničkim putem i baržama preko Dunava.

Nakon jučerašnjih razgovora u ministarstvima saobraćaja i poljoprivrede, demonstranti bi trebalo danas da se sastanu sa ministrom finansija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa