Društvo

Počelo drugo polugodište: Dobijaju li razredne starešine nove obaveze ili će nastaviti da rade kao do sada?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/01/2024

-

16:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Završen je zimski raspust i đaci su se danas vratili u školske klupe. I dok đaci znaju šta ih čeka u drugom polugodištu, šta će morati da uče, nastavnici koji su razredne starešine i dalje imaju nedoumicu da li će dobiti nove obaveze i da li će morati da vode neku vrstu "dosijea" za svakog učenika, sa njegovim psihološkim profilom.

U školama kažu da od Ministarstva prosvete nisu dobili nikakve smernice o novim zaduženjima razrednih starešina i dodaju da praćenje rada i napredovanja svakog učenika nije novina, da oni to već rade, da postoje pedagoške sveske.  

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da nije u planu uvođenje bilo kakvih dosijea o učenicima.

"Nastavnici su i do sada, u skladu sa Pravilnikom, vodili pedagošku dokumentaciju, a ne dosije. Nije u planu uvođenje bilo kakvih dosijea o učenicima. Pedagoška dokumentacija podrazumeva evidenciju o uspehu učenika. Kako je previđeno Pravilnikom, nastavnik u propisanoj evidenciji i svojoj pedagoškoj dokumentaciji, u postupku ocenjivanja beleži podatke o postignućima učenika, procesu učenja, napredovanju i razvoju učenika tokom godine", navode u Ministarstvu peosvete.

U školama kažu da se nakon tragedije u Ribnikaru sistemski radilo na povećanju bezbednosti dece u školama.

Jovanović: Nisu stigle nove smernice

Direktorka OŠ "Vojvoda Mišić"  Tijana Jovanović kaže da nisu dobili nikakve nove smernice od Ministarstva prosvete o novim zaduženjima za razredne starešine. 

"I do sada su odeljenske starešine pratile postignuća učenika- da li prati na času, kakva mu je koncentracija, da li redovno radi domaće zadatke, da li se druži, kakva je komunikacija sa drugom decom. To je sve i do sada rađeno. Ostaje da vidimo da li će stići i kakve smernice", navela je ona.

Euronews

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) smatraju da je nepotrebno da razredne starešine vode novi vid pisane dokumentacije, neku vrstu učeničkih dosijea jer već postoje pedagoške sveske.

Vesna Jerotijević iz USPRS kaže da jasnih smernica iz Ministarstva prosvete nema i da ih neće biti, kao i da nastavnici nisu adekvatni da prave psihološku procenu deteta.

"Učitelji, odeljenske starešine, predmetni nastavnici su metodičari određenih predmeta. Naravno, položili su dečju psihologiju i pedagogiju, ali daleko od toga da su stručni da kao psiholog i psihijatar mogu da naprave tipologiju ličnosti i da budu prvi koji će na to da ukažu", rekla je Jerotijević za Euronews Srbija.

Već postoji dokementacija o učenicima

Jerotijević je naglasila da novih smernica Ministarstva prosvete neće ni biti. Objašnjava da je Uputstvo o radu odeljenskog starešine doneto u martu prošle godine, te da se najavljene novine se ne mogu odnositi samo na drugo polugodište.

"Već postoji dokumentacija o učeniku koju zovemo pedagoška sveska ili određeni portfolio učenika koji vode učitelji i koje vode odeljenske starešine. Unija je insistirala da podaci koji već postoje u eDnevniku za učenike stoje u posebnom folderu i da mogu da se povuku iz te baze podataka. Nepotrebno je da nastavnici vode novi vid pisane dokumentacije", rekla je ona.

Ukazuje da učitelj i razrednio starešina prate svako dete, da li je ekstremno povučena ili otvorena osoba i da na to ukazuje roditeljima i psihološkoj službi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija