Društvo

U poslednjih godinu i po nijedan diplomac sa privatnog fakulteta nije upisan u Advokatsku komoru: "Nemamo drugu opciju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2024

-

09:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih godinu i po dana, nijedan diplomac privatnog pravnog fakulteta nije upisan u Advokatsku komoru Beograda kako bi odradio pripravnički staž. Komora je upisivala samo diplomce državnih fakulteta. Euronews Srbija proveravao je da li se tako diskriminišu studenti privatnih fakulteta koji takođe imaju akreditacije državnih organa.

Naime, kada je diplomirao na privatnom pravnom fakultetu Univerziteta Union, Bogdan Jevremović je podneo dokumentaciju za upis u imenik pripravnika Advokatske komore Beograda. Tada mu je, kako kaže, rečeno da neće biti upisan, jer nije završio državni fakultet. Zbog toga se upisao u Advokatsku komoru Kragujevca.

"Ja kao i stotine mladih ljudi nemamo drugu opciju obzirom da nam je uslov za polaganje pravosudnog ispita pred ministarstvom pravde obavljanje pripravničkog staža u advokaturi. Nismo imali drugu alternativu nego da pronađemo posao u nekom drugom gradu, da se upišemo u neku drugu komoru. Suština je što oni ne donose nikakve odluke, kada bi doneli odluku kojom se odbija upis oni bi morali da obrazlože razlog. Razlog ne postoji, zbog toga se ne donose nikakve odluke", rekao je za Euronews Srbija Jevremović.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Advokatska komora Beograda zvanično nije donela odluku o neupisivanju pripravnika sa privatnih fakulteta, objašnjava potpredsednik te komore Saša Ivanišević i dodaje da je cilj ovakvog postupanja da se smanji broj advokata i nestručnog kadra. Na pitanje da li se time krši zakon, Ivanišević odgovara:

"Kad gledate formalno-pravno vi ga kršite, ali ne kršite ga kad imate svoj kodeks profesionalne etike pa se držite tog nekog kodeksa, pa vidite da je neko završio fakultet za tri godine, a to je privatni, a niko nije završio za tri godine državni onda vidite da tu nešto nije u redu. Tu nema etike".

Ivanišević dodaje da beogradska komora neće upisivati ni advokate koji su pripravnički staž odradili u drugom gradu.

"One koje nećemo da primimo da se upišu u našoj komori, oni odu u Niš, Zaječar, Požarevac, pa se prebacuju u Beograd. Iz razloga što oni izigravaju naš kodeks profesionalne etike, mi onda nećemo da ih upišemo", dodaje.

Dekanica privatnog Pravnog fakulteta Univerziteta Union Violeta Beširević, kaže da deo upravnog odbora beogradske komore svojim nepostupanjem krši ustav i zakon o zabrani diskriminacije.

"Nekoliko naših studenata se obratilo višem organu Advokatskoj komori Srbije koja je naložila Advokatskoj Komori Beograda, koja je hijerarhijski na višoj lestvici da upiše naše studente, ni po tim odlukama nisu postupili ili delovali", rekla je za Euronews Srbija Beširević.

O ovom problemu, Bogdan Jevremović obavestio je i druge nadležne.

"Februara prošle godine sam pisao i ministarstvu pravde i povereniku za zaštitu ravnopravnosti i obavestio sam ih o tom protivzakonitom postupanju. Nikakvu reakciju nisam dobio niti je problem rešen", poručio je.

Za sada je reagovao samo zaštitnik građana, koji je krajem godine pokrenuo postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Advokatske komore Beograda.

Komentari (0)

Srbija