Društvo

Stiglo otopljenje uz smene sunca, oblaka i kiše - temperatura do 12°C

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2024

-

09:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Veoma dinamični uslovi u atmosferi donose nam nešto nestabilniji period, česte smene sunca i oblaka, ali i lokalni razvoj slabih padavina. Današnji dan obeležiće jak vetar, ali i nešto toplije vreme, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Naša zemlja se trenutno nalazi između intenzivnog ciklona na severu i polja visokog vazdušnog pritiska, odnosno anticiklona, na jugu što će danas uzrokovati jačanje severozapadnog vetra, ali i blaži porast temperature. 

"Pod uticajem anticiklona koji se već nekoliko dana nalazi iznad Španije temperatura je u porastu. Priliv tople vazdušne mase danas nam donosi temperaturu od sedam stepeni Celzijusa na jugu pa do 12 u Beogradu i Loznici. Tokom celog dana smenjivaće se sunčani i oblačni periodi. U brdsko - planinskim predelima povremeno će biti uslova za lokalni razvoj slabe kiše, dok u ostatku Srbije ostaje suvo", rekla je Gojković.

Iako će izmerene vrednosti biti iznad proseka, hladan severozapadni donosi nam i dodatni osećaj svežine. Zbog toga će se činiti, objašnjava ona, da je hladnije od izmerenih vrednosti.

"Na snazi je danas žuti meteoalarm zbog jakog vetra koji će u Timočkoj krajini, Pomoravlju, ali i u Banatu dostizati brzinu do 80 kilometara na čas", rekla je ona.

Do kraja nedelje se zadržavaju slične vremenske prilike, što znači vetrovito vreme, smena sunca i oblaka i prolazno naoblačenje sa kišom. Jutra će biti bez mraza, što omogućava topljenje snega i leda u nižim predelima, dok će tokom dana biti između 5 i 10 stepeni Celzijusa.

Za nedelju se prognozira blaži pad temperature, ali nam zato poslednji dani januara donose mirnije i vedrije vreme, kao i postepeno otopljenje.

Komentari (0)

Srbija