Društvo

Macura: U narednom mandatu jedan od uslova da se omogući pratnja tokom porođaja

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

11:19

Macura: U narednom mandatu jedan od uslova da se omogući pratnja tokom porođaja
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura izjavila je danas da je u zavisnosti od uslova u porodilištima moguće ili nemoguće da porodilja izabere ko će prisustvovati porođaju.

Ona je za Tanjug rekla, da ako u ovom trenutku i ne postoje uslovi u porodilištima, svakako će u narednom mandatu jedan od zahteva biti da se ta situacija reši, odnosno da se omogući prisustvo i drugih osoba koje ne učestvuju u samom porođaju direktno.

Macura je rekla da se situacija drastično razlikuje u period pre i posle pandemije korona virusom, odnosno da su pre pandemije mnoga porodilišta imala ovu uslugu, da se u nekim plaćala, u nekim je bila besplatna, ali da je sama situacija sa pandemijom to stopirala.

"Dobra vest je da će se, kada je u pitanju rekonstrukcija porodilišta, voditi računa i o takvim zahtevima, s obzirom da većina naših porodilišta, a imamo ih preko 50, su porodilišta polu otvorenog tipa. Mnoga nisu fizički imala mogućnost da obezbede dovoljnu privatnost koja je neophodna ženi i njenoj pratnji", rekla je ona.

Macura se nada se će u okviru najavljenih aktivnosti koje se odnose na rekonsturkcija porodilišta, kao i na izgradnju novih porodilišta ići u pravcu toga da se u svakom porodilištu omogući adekvatan intimni prostor u kom će žena moći da povede ili partnera ili nekoga sa kim se oseća dovoljno blisko i želi da prođe kroz porođajni ciklus.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija