Društvo

Problem sa muljem u Begeju: Zašto Zrenjaninci nekoliko nedelja udišu neprijatan miris i šta je rešenje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Petar Alimpijević

26/01/2024

-

20:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Različita istraživanja pokazuju da je Begej jedna od najzagađenijih reka u Srbiji, a već nekoliko nedelja, zbog spuštene brane, reka stoji i Zrenjaninci udišu neprijatan miris. U reku se, bez prečišćavanja ispušta kanalizacija dok, sa druge strane, mulj iz Begeja nikada nije ni čišćen. 

Taj neprijatan miris nije neočekivan s obzirom na to da se zrenjaninska kanalizacija ispušta direktno u Begej bez prečišćavanja.

Sve je eskaliralo prethodnih nedelja zbog spuštene brane. 

"Kad Dunav naraste, Tisa naraste, podbočimo Begej. I onda mi uživamo u mirisu i blagodetima našeg Begeja. A to su naše fekalije koje smo mi ispustili u Begej", rekao je za Euronews Srbija ekolog iz Zrenjina Steva Čorokalo.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija kaže za Euronews Srbija da mulj iz Begeja nikada nije ni očišćen.

"Taj mulj koji se tu nalazi više od pola veka je istaložen i dolazi do resuspenzije teških metala, organskih materija i tako dalje, i on onda zapravo pogoršava kompletno stanje", rekao je profesor Dalmacija .

Na pitanje kada su poslednji put odmuljivali reku, iz "Voda Vojvodine", čija je to nadležnost, Euronews Srbija nije dobila odgovor.

Šta kažu meštani 

Nakon studija u Novom Sadu, Andrej Skokić vratio se u rodni Zrenjanin.

Jedan od najlepših vojvođanskih gradova leži na Begeju koji je daleko od lepog, pa zbog toga Andrej i njegovi sugrađani izbegavaju šetnju pored reke.

"Pa malo je ponižavajuće s obzirom da problem traje negde od kada sam ja išao u srednju školu koliko se sećam. Čini se da svake godine Begej sve više i više smrdi", rekao je on za Euronews Srbija.

Skokić je naveo da izgleda kao da je čitava infrastruktura grada poprilično napuštena i u lošem stanju.

"Od vode, od samog Begeja pa do pijaće vode i novih fabrika koje se grade i koje ne deluju kao da ispunjavaju bilo kakve standarde za ekološki život Zrenjanina. Mislim da ja i meni bliski ljudi, retko ko razmišlja o tome da ostane ovde", rekao je Skokić.

Prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, u Zrenjaninu je gotovo 17.000 manje stanovnika u odnosu na pre deset godina. 

Šta je rešenje? 

Rešenje bi moglo da bude postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu, na čiju se izgradnju čeka od 2006. godine.

Tek pre tri godine ovaj posao je, bez tendera, dodeljen firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iz Gradske uprave Zrenjanin nisu odgovorili na pitanje Euronews Srbija kada se može očekivati početak radova na izgradnji postrojenja.

Komentari (0)

Srbija