Društvo

Đerlek pustio u rad katamaran za čišćenje jezera Gazivode: Plovilo će sprečiti potencijalnu ekološku katastrofu

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

17:31

Đerlek pustio u rad katamaran za čišćenje jezera Gazivode: Plovilo će sprečiti potencijalnu ekološku katastrofu
Đerlek pustio u rad katamaran za čišćenje jezera Gazivode: Plovilo će sprečiti potencijalnu ekološku katastrofu - Copyright Tanjug/MRRR/Miloš Perić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka "SEDA" Samir Kačapor pustili su danas u rad katamaran, specijalno plovilo za prikupljanje i odlaganje otpada sa jezera "Gazivode", saopštilo je Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj.

Projekat je vredan 13 miliona dinara, od čega je najveći deo u iznosu od 10,4 miliona dinara obezbedilo to Ministarstvo.

Kako se navodi, katamaran će sprečiti potencijalnu ekološku katastrofu i omogućiti bolje korišćenje jezera Gazivode u turističke svrhe, a samim tim sačuvati floru i faunu, odnosno zdravlje stanovništva biljaka i životinja. 

Ministar Đerlek rekao je da je taj projekat je od velikog značaja za zaštitu životne sredine, kako okoline Novog Pazara, tako i Tutina i Ribarića i za sve ljude koji dolaze na jezero Gazivode. 

"Ovo nije jedini projekat koji realizujemo u Novom Pazaru, očekujemo i završetak azila za pse imajući u vidu gorući problem sa psima lutalicama. Za sandžačke opštine izdvojili smo trećinu budžeta Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj. Sredstva su usmerena na 13 projekata, a u Srbiji sufinansiramo ukupno 91 projekat", izjavio je  Đerlek.

Tanjug/MRRR/Miloš Perić

 

Direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka "SEDA" Samir Kačapor rekao je da je došlo vreme da građani dobiju čisto jezero zahvaljujući mehanizaciji koja neće samo čistiti jezero, već će moći njime da plove jezerom, tako da će imati i turističku svrhu.

On je najavio da će ta agencija ponovo aplicirati sa novim projektom reciklažnog dvorišta na samom jezeru koje bi omogućilo odvajanje i recikliranje velike količine otpada.

Rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Novog Pazara, Ivan Milanović rekao je da je to važno i za sva seoska naselja oko jezera, jer se  realizacijom tog projekta rešava dugogodišnji problem, a to je velika količina komunalnog smeća koja se stvara na jezeru.

Tanjug/MRRR/Miloš Perić

 

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek potpisao je Ugovor o sufinansiranju sa gradom Novim Pazarom u junu 2023. godine. 

Specijalizovanim plovilom upravljaće obučeno stručno lice i blisko će sarađivati sa JKP Gradska čistoća iz Novog Pazara i Tutina koje će svakih sedam dana otpad odvoziti na gradsku deponiju u reciklažni centar. 

Ministarstvo podseća da su krajem 2022. godine ogromne količine smeća preplavile su jezero, nakon velikih kiša i povećanja vodostaja reke Ibar.
 

Komentari (0)

Srbija