Društvo

Vraćaju se zaboravljene bolesti: Da li ćemo konačno ozbiljno shvatiti veliki kašalj, nakon što je preminulo četvoro dece

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

31/01/2024

-

20:00

Vraćaju se zaboravljene bolesti: Da li ćemo konačno ozbiljno shvatiti veliki kašalj, nakon što je preminulo četvoro dece
Vraćaju se zaboravljene bolesti: Da li ćemo konačno ozbiljno shvatiti veliki kašalj, nakon što je preminulo četvoro dece - Copyright profimedia, Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Veliki kašalj- zaboravljena bolest koje su mnogi lekari u Srbiji videli samo u udžbenicima, sada je postala njihova svakodnevica. Zbog lošeg odziva na obaveznu vakcinaciju dece, zaraze koje su bile na korak od iskorenjivanja ponovo se vraćaju i što je najtužnije od njih umiru deca.

U Srbiji je od januara prošle godine do danas registrovano 1.595 slučajeva velikog kašlja. To je ogroman broj ukoliko se ima u vidu da 2022. godine nije bilo obolelih. Do sada je preminulo četvoro dece, u pitanju su novorođenčad do dva meseca. U Ministarstvu zdravlja za Euronews Srbija kažu da su poslali dopis svim direktorima domova zdravlja da se uradi revizija zdravstvenih kartona i pozivaju roditelji koji nisu vakcinisali decu da to urade.

To što je od velikog kašlja umrlo četvoro dece, lekari kažu da ih nije iznenadilo. Bilo je pitanje dana kada će ta zarazna bolest odneti prve žrtve, jer je obuhvat vakcinacijom u različitim delovima Srbije pao između 80 i 90 odsto, što je malo ako se ima u vidu da dobar kolektivni imunitet obezbeđuje samo 95 odsto vakcinisane dece.

Prema podacima Institituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"obuhvat dece primarnom vakcinacijom (podrazumeva tri doze vakcine), koja sadrži komponentu protiv velikog kašlja u 2022. godini iznosio je 91,9 odsto. Obuhvat prvom revakcinacijom u drugoj godini života je 80,6 odsto, dok je drugom revakcinom pred polazak u školu oko 90 odsto. Podaci za 2023. godinu još nisu objavljeni, ali je sigurno obuhvat i dalje u padu.

Zakon je jasan i predvideo je da u slučaju nevakcinisanja deteta roditelji plaćaju novčanu kaznu i do 150.000 dinara. Odlaganje vakcinacije moguće je samo ukoliko postoje medicinski razlozi, koje utvrđuje lekar specijalista. Međutim, zakon je jedno, a realnost nešto potpuno drugo. Na kršenje zakona roditeljima se gleda kroz prste.

Kako je Euronews srbija ranije pisao postupci koji se vode pred prekršajnim sudovima u Srbiji uglavnom zastarevaju, mnogi budu okončani samo opomenom i retki su roditelji koji dobiju novčanu kaznu. 

profimedia

 

Pedijatri ukazuju da se vakcinacijom ne štiti samo dete koje je primilo vakcinu, već i oni mališani koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da je prime. Ukoliko se vakciniše više od 95 odsto dece stvara se jak kolektivni imunitet, te bolest čak i ako se pojavi ne može da se širi.

Najugroženija novorođenčad

Prema Kalendaru obavezne vakcinacije deca u Srbiji primaju petovalentnu vakcinu - Pentaksim koja sadrži komponentu koja štiti od velikog kašlja. Vakcina se prima u pet doza. Primarna vakcinacija ide u tri doze i prima se u prvih šest meseci života (sa navršena dva meseca, sa tri i po meseca i sa šest meseci). Prva revakcina je sa 18 meseci, a zatim druga sa sedam godina.

Pedijatri kažu da su najugroženija novorođenčad u prva dva meseca života, koja zbog starosne dobi ne mogu da prime vakcinu.

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je za Euronews Srbija da je od četvoro preminule dece, dvoje sa teritorije Beograda. Ona je navela da su u pitanju novorođenčad do dva meseca života, koji nisu mogli da prime vakcinu.

"Dva deteta koja su preminula nisu ni mogli da budu vakcinisani, jer nisu bili stečeni uslovi za vakcinaciju. Trenutno je jedno dete hospitalizovano, to je brat blizanac preminulog novorođenčeta. On je na respiratoru. Do juče je bila neizvesna prognoza, danas je klinički bolje. Međutim, za svakog ko je na respiratioru nezahvalno je davati bilo kakvu prognozu", navela je Begović Lazarević.

profimedia

 

Vakcina protiv velikog kašlja ne daje trajni imunitet. Ona obično traje šest do deset godina, a zatim slabi. U Beogradu je od marta prošle godine do danas registrovano 700 obolelih, a najviše među decom i mladima od 10 do 19 godina- 466. Najviše njih je u uzrastu 12,13 i 14 godina.

Trajni imunitet nemaju ni oni koji preleže veliki kašalj. Zbog toga jedna osoba može više puta u životu da bude zaražena.

Teške komplikacije se uglavnom javljaju kod najmlađih, kod kojih nije razvijen imunitet. Od 700 obolelih u Beogradu njih 60 je bilo na bolničkom lečenju zbog komplikacija, od toga 51 su deca do tri godine starosti.

"Kod njih (dece) je najveći rizik. Hospitalizuju se zbog komplikacija u smislu zapaljenja pluća, promena na mozgu. Usled kašlja može doći do zacenjivanja i nedovoljnog dotoka kiseonika u mozak, te se javljaju i epileptični napadi", navela je Begović lazarević.

Revizija zdravstvenih kartona

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i sve većeg broja obolelih od velikog kašlja Ministarstvo zdravlja je preko Instituta Batut prosledilo dopis direktorima domova zdravlja da se uradi revizija zdravstvenih kartona i pozovu roditelji koji nisu vakcinisali decu da to urade. O tome je Euronews srbija već pisao. 

"Ministarstvo zdravlja je povodom aktuelne epidemiološke situacije sa Pertusisom, uputilo dopis svim direktorima domova zdravlja da do 01.02.2024. godine izvrše uvid u zdravstvene kartone, odnosno kalendar imunizacije za nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu protiv Pertusisa, kao i da preporuče, podsete i obaveste roditelje nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece o obaveznoj imunizaciji u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", kažu u Ministarstvu zdravlja za Euronews Srbija.

profimedia

 

Dodaju da im je do danas dostavljeno 35 obaveštenja od strane direktora pojedinih domova zdravlja sa podacima o broju nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece protiv Pertusisa, kao i o preduzetim merama u slučaju odbijanja roditelja za vakcinaciju dece.

Ističu da je u ovom momentu najefikasnija preventivna mera protiv pertusisa ili velikog kašlja- pravovremena vakcinacija.

Prema podacima iz Servera javnog zdravlja od početka godine do danas zdravstveni radnici prijavili su 253 slučaja pertiusisa, sa jednim smrtnim ishodom.

Takođe, prema podacima iz Servera javnog zdravlja tokom prošle godine od velikog kašlja obolelo je 1. 342 osobe, a prijavljena su i tri smrtna ishoda. Podatke iz Servera javnog zdravlja objavilo je danas Ministarsdtvo zdravlja.

Komentari (0)

Srbija