Društvo

Rio Tinto: Pozivamo na javni dijalog zasnovan na činjenicama

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

20:38

Rio Tinto: Pozivamo na javni dijalog zasnovan na činjenicama
Rio Tinto: Pozivamo na javni dijalog zasnovan na činjenicama - Copyright Dinko Knežević

veličina teksta

Aa Aa

Rio Tinto pozvao je danas stručnjake iz različitih oblasti i protivnike Projekta „Jadar“ da dijalog o projektu vode na osnovu činjenica kako bi se izbeglo dalje dovođenje javnosti u zabludu. 

Kako se navodi u saopštenju Rio Tinta, širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije.

Rio Tinto navodi da se plasiraju brojne netačne tvrdnje o projektu "Jadar", a da su sve činjenice javno dostupne na sajtu Rio Tinto Srbija: https://riotintoserbia.com/ 

Rio Tinto navodi da je netačna tvrdnja da je za projekat „Jadar” potrebno desetine hiljada hektara i navodi da je za taj projekat potrebno ukupno 390 hektara – 220 ha u centralnom području projekta i 170 ha za lokaciju deponije u dolini Štavice.

Rio Tinto zatim navodi da je netačno da su geološka istraživanja vršena bez dozvole vlasnika zemljišta i da su naštetili okolini.

Ta kompanija navodi da su svi radovi obavljeni u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima i da su prava pristupa istražnim lokacijama uspostavljena za svaku aktivnost uz saglasnost vlasnika imovine. 

Bušotine se redovno pregledaju, a u slučaju oštećenja, svi kvarovi se odmah otklanjaju, navodi Rio Tinto.

Ta kompanije navodi da je netačno da bi izlivanje jalovine od Projekta „Jadar”  ugrozilo okolinu i naglašava se da to nije moguće, jer nije planirano tečno jalovište.  

 "Rudarski otpad i ostaci iz procesa prerade rude iz predloženog Projekta „Jadar“ su suvi i u čvrstom stanju", konstaje Rio Tinto.

Takođe, Rio Tinto tvrdi da je netačno da bi upotreba sumporne kiseline emitovala sumporne pare i oštetila zemljište i ističe da će se za projekat „Jadar“ koristiti sumporna kiselina na temperaturi od 90 stepeni, zahvaljujući čemu neće biti isparavanja sumpordioksida. 

"Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima. Sumporna kiselina ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Srbije i najboljim međunarodnim praksama", navodi Rio Tinto.

"Projekat Jadar najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije"

Ta kompanija navodi i da je netačno da Srbija i njeni građani ne bi imali ekonomsku korist od projekta i ističe da bi projekat „Jadar“ bio najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije, vredna oko 2,5 milijarde dolara prema procenama iz 2021.godine. 

"Prema studiji konsultantske kuće Ergo, doprinos Projekta republičkom i budžetima lokalnih samouprava iznosio bi 180 miliona evra godišnje u punom operativnom kapacitetu. Bilo bi otvoreno 1.300 stalnih radnih mesta, a tokom izgradnje do 3.500 radnih mesta na određeno vreme", navodi australijska kompanija.

Navodi da, kada se uračunaju multiplikativni efekti, biće otvoreno još 3.265 radnih mesta širom Srbije, te da bi svake godine rada projekta privuklo oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprineo rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od preko 3 odsto trenutnog BDP-a Srbije.

Rio Tinto navodi i da je netačno da je ta kompanija odobrila odluku o stopiranju projekta i podmitila zvaničnike Vlade.

Kompanije ističe da nema nikakav uticaj na propise Srbije, da je Vlada Srbije  donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju Projekta „Jadar”. 

"Spekulacije o korupciji su direktan pokušaj da se naškodi reputaciji Rio Tinta. Poslovna politika Rio Tinta izričito zabranjuje mito i korupciju. One koji iznose lažne tvrdnje, pozivamo da iznesu dokaze ili javno povuku svoje neosnovane optužbe", poručuje ta kompanija.

Takođe, Rio Tinto napominje da će, u cilju zaštite interesa kompanije, koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se sprečilo svako dalje širenje netačnih informacija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija