Društvo

"Pomislio sam da je galeb": Redak prizor na nebu kraj Užica, dešava se jednom u 30.000 slučajeva

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

18:25

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Beli orao mišar, retka vrsta ptice koja je u Srbiji primećena samo dva puta, poslednjih sedam dana viđena je u okolini Užica, u mestu Gajevi. Ovu neobičnu pticu prvi put je primeto Miroljub Stanojević prošlog četvrtka. 

“Pomislio sam da je galeb, ali otkud mediteranska ptica kod nas? Pratio sam je i uz pomoć dvogleda sam video da je orao, beli i da ima malo crna krila”, rekao je za Tanjug Stanojević.

Kaže da je pozvao je Branimira Ćirovića, koji se bavi izučavanjem ptica, pa je on utvrdio da je reč o orlu mišaru i to vrlo retko viđenom u Srbiji, jer ima leucizam, poremećaj obojenosti perja koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu.

“Za razliku od albinizma, gde je jedinaka potpuno bela, u slučaju leucizma tamne boje ostaju, naprimer, zadrže se na nogama, u očima... Pojava je toliko retka, jer samo jedna jedinka od 30 hiljada ima ovaj poremećaj”, navodi za Tanjug Ćirović.

Tanjug

On dodaje i da im ovaj genetski poremećaj smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi. 

“Ove ptice imaju kraći životni vek, jer su izložene, bele, upadljive. U ovom slučaju se radi o mišaru koga ima dosta u ovim krajevim i nije toliko ugrožen, ali kad je reč o manjim pticma sa ovakvim poremećajem one lako stradaju od grabljivica”, dodaje Ćirović.

Još nije utvđeno da li je užički beli mišar u prolazu ili se ovde izlegao, ali se svakoko apeluje na meštane da ga ne uznemiravaju. 

Beli orao mišar do sada je dva puta snimljen u Srbiji, u Šidu i Leskovcu. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija