Društvo

Janković: Bivša osuđena lica imaju pravo na bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća, oni su slobodni građani

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

11:42

Janković: Bivša osuđena lica imaju pravo na bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća, oni su slobodni građani
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je odluku Ministarstva za brigu o selu da prihvati inicijativu Poverenika i izmeni uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, tako da je sada izbrisan uslov koji se odnosi na to da li je protiv lica pokrenut krivični postupak ili je ono bilo osuđivano.

Janković je rekla da je na ovaj način obezbeđeno da na javnom konkursu učestvuju svi građani i građanke, ravnopravno i bez diskriminacije.

"Taj uslov je bio bespotrebno ograničavajući za jedan broj naših građana i dodatno je otežavao njihov položaj", kazala je poverenica.

Osuđivana lica koja su odslužila svoje kazne danas su slobodni ljudi, dodaje Janković i podseća da Ustav Republike Srbije garantuje jednakost pred Zakonom svima i punu ravnopravnost.

"Naš Krivični zakonik propisuje da niko nema pravo da traži od građana da podnose dokaz o svojoj osuđivanosti ili neosuđivanosti, i takvi podaci se mogu dati samo pod uslovima propisanim zakonima. Takođe, kada je u pitanju davanje pomoći treba imati u vidu da je svaka pomoć vrlo značajna sa aspekta što uspešnije rehabilitacije, reintegracije i resocijalizacije bivših osuđenih lica u društvo, i to kako onih kojima je izrečena novčana kazna ili su uslovno osuđeni, ili su odležali kaznu zatvora. Time što im pomažemo u resocijalizaciji takođe se smanjuje šansa da će doći do ponavljanja krivičnog dela",  kaže Brankica Janković.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Prema rečima poverenice, bivša osuđena lica su slobodni ljudi i uživaju jednaka prava, a krajnji cilj izdržavanja zatvorske kazne mora biti vraćanje osuđenog lica u društveni život.

"Po izlasku na slobodu, oni se susreću sa nizom problema materijalne, socijalne i psihološke prirode jer su društveni mehanizmi reintegracije nedovoljni, a predrasude i prepreke brojne. Kako kaže jedan osuđenik u svojoj ispovesti: "zaobilaze nas u širokom luku, kao da imamo kugu ili brzo prenosivu zaraznu bolest kada izađemo iz zatvora, a tada nam treba najviše podrške." Diskriminacija na osnovu osuđivanosti je zabranjena zakonom i ohrabrujem svakoga ko smatra da je pretrpeo neki oblik diskriminacije da se obrati Povereniku", dodaje poverenica.

Govoreći o akušerskom nasilju, Janković je rekla da priprema preporuku i inicijativu koja se odnosi na problem nesavesnog postupanja u porodilištima.

"Mora da postoji kontinuirana edukacija lekara, da postoje jasne procedure i protokoli. Ne treba da dozvolimo stigmu, već da iskorenimo ono što je loše, a loša je komunikacija sa ženom u porodilištu i da joj se krše ljudska prava, a pogotovo sa manjinskim grupama", kazala je Janković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija