Društvo

Još jedan slučaj morbila: Male boginje potvrđene i kod majke dečaka

Komentari

Autor: S.T.

08/02/2024

-

10:30

Još jedan slučaj morbila: Male boginje potvrđene i kod majke dečaka
Još jedan slučaj morbila: Male boginje potvrđene i kod majke dečaka - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je potvrđen prvi slučaj malih boginja u Srbiji kod dečaka od 15 godina, iz Gradrskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu kažu da su morbile potvrđene i kod majke dečaka. 

"Sestra je vakcinisana i nije imala nikakve simptome. Majka je pre njega imala simptome, ali je vakcinisana tako da je imala blažu kliničku sliku. I kod nje su dokazane morbile", kažu u Gradskom zavodu za Euronews Srbija.

Reč je o inportovanim slučajevima, do zaražavanja je došlo u inostranstvu.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija. Prenose se direktnim kontaktom sa obolelom osobom, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija