Društvo

Rezerve krvi na minimumu: Nedostaju nulta i A krvna grupa, apel građanima da daju krv

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

12:00

Rezerve krvi na minimumu: Nedostaju nulta i A krvna grupa, apel građanima da daju krv
Dobrovoljni davaoci krvi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Mirjana Knežević, iz Instituta za transfuziju krvi rekla je danas da trenutno najviše nedostaju nulta i A krvna grupa i apelovala na građane da se odazovu pozivu i doniraju krv.

Knežević je navela za Tanjug da Institut za transfuziju krvi raspolaže rezervama krvi za dan i po i pozvala građane da daju krv, a posebno tokom februara - meseca koji je posvećen borbi protiv raka, jer je ona potrebna za lečenje pacijenata koji boluju od te bolesti.

"Pozivamo sve zdrave odrasle osobe da daju krv. Na žalost i mnogo dece se bori sa kancerom i ne smemo da dozvolimo da neko dete ne primi terapiju u vidu transfuzije krvi ili komponenata krvi zato što su rezerve nedovoljne", rekla je ona.

Istakla je da je prethodne nedelje Institut prikupio oko 1.500 jedinica krvi i da je za normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema neophodno je da se svakog dana prikupi između 350-400 jedinica krvi odnosno oko 1.800 jedinica krvi na nedeljnom nivou.

Takođe, podsetila je da je sledeće nedelje državni praznik i ukazala da je važno da se prikupe dovoljne količine krvi za pacijente kojima je to potrebno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija