Politika

Rezerve krvi na minimumu: Počinje Zimska kampanja Instituta za transfuziju krvi Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/01/2024

-

11:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalna, 16. po redu Zimska kampanja Instituta za transfuziju krvi Srbije počinje danas i trajaće sve do kraja februara. U tom periodu održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u brojnim lokalnim zajednicama, kao podsticaj građanima da se uključe i simbolično takmiče za titulu "šampion solidarnosti".

Cilj kampanje je da se obezbede dovoljne količine krvi za lečenje pacijenata u periodu godine kada se očekuju smanjene rezerve.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da je humanost bila na visokom nivou prethodne godine, da je prikupljeno 75.645 jedinica krvi, a da su potrebe preko 100.000 jedinica.

"U svakom trenutku ne raspolažemo sa dovoljnim rezervama krvi. U ovom trenutku rezerve krvi nisu zadovoljavajuće, jednoipodnevne su. Dobrodošli su građani svih krvnih grupa, posebno A i O pozitivne i negativne krvne grupe", kaže Rodić za Euronews Srbija.

Dodaje da je tokom praznika, 1. i 2. januara 58 građana dalo krv, od jutros oko 30 jedinica krvi. Podseća da je nedeljno 1.500, a da bi optimalno bilo 2.000 jedinica krvi.

Više o ovoj temi u uključenju Lane Radmanovac.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija