Društvo

"Dajte krv, računamo na vas": Nova akcija Institut za transfuziju krvi zbog problema sa rezervama

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

13:46

"Dajte krv, računamo na vas": Nova akcija Institut za transfuziju krvi zbog problema sa rezervama
FoNet/Ana Paunković - Copyright FoNet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Institut za transfuziju krvi, usled sve većih problema sa rezervama krvi, započeo je danas novu akciju "Želite da uradite nešto važno danas? Dajte krv, računamo na vas", u kojoj će moći da učestvuju svi građani u gradovima širom Srbije. 

Tokom današnjeg dana građani će, kako je za Tanjug navela  Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi, moći da daju krv u tri grada - Smederevu, Požarevcu i Velikoj Plani.

"U ovom momentu nedostaju skoro sve krvne grupe, najviše A i nulta, kako negativna, tako i pozitivna. Tako da upućujemo poziv svima. Leto se završilo, temperature više nisu toliko visoke i verujem da je mnogo prijatnije i da se dođe do Instituta, a takođe mogu to učiniti i "na terenu", širom Srbije i Beograda", rekla je Knežević.

Samo dan ranije, u nedelju, završena je 19. letnja kampanja davanja krvi koju tradicionalno organizuju institut za transfuziju krvi i Crveni Krst. 

Knežević ističe da je odziv bio dobar, ali da problem predstavlja velika svakodnevna potrošnja jedinica krvi.

"Cilj kampanje je da baš tokom tog letnjeg perioda kada su rezerve manje, podstaknemo gradove i opštine da se simbolično takmiče za plaketu "Šampion solidarnosti". Ova kampanja nije uporediva sa prethodnom, zato što je kraće trajala. Završena je juče, dok su kampanje tokom proteklih godina trajale i do oktobra. Požarevac se ponovo istakao kao jedan od uspešnijih gradova u Srbiji, a što se tiče beogradskih opština najuspešnija je bila Obrenovac. Prikupljeno je blizu 10.000 jedinica krvi, učestvovalo više od 40 gradova, više od 210 akcija davanja krvi realizovano. Dakle,  odziv jeste bio dobar, ali smo imali veliku potrošnju, bilo je dosta saobraćajnih nesreća koje zahtevaju adekvatnu nadoknadu", navela je Knežević. 

Dodaje da ovakva situacija može ozbiljno da ugrozi funkcionisanje zdravstvenog sistema. 

"Od početka avgusta institut apeluje na građane, s obzirom na to da su rezerve na minimumu. Situacija je takva da imamo rezerve krvi za jedan dan i ukoliko ostanu na tom nivou, može da se dogodi da određene operacije ne mogu da se sprovedu. To su uglavnom ortopedske operacije, dakle kod onih pacijenata koji nisu životno ugroženi", kazala je Knežević za Tanjug.

Kada je reč o onima koji žele da doniraju krv, Knežević ističe da moraju da obrate pažnju na nekoliko stvari.

"Potrebno je da budu zdravi, imaju između 18 i 65 godina starosti, dobro se osećaju tog dana, da su doručkovali, odmorni i naspavani, da na dan davanja krvi ne piju nikakve lekove ili terapiju, da tokom proteklih pola godine nisu imali intervencije i ušivanja, i što se tiče dama, neophodno je da imaju više od 50 kilograma", zaključuje Knežević.

Komentari (0)

Srbija