Društvo

Apel Instituta za transfuziju krvi: Rezerve drastično smanjene, nedostaju sve krvne grupe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2023

-

12:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je da su rezerve krvi drastično smanjene i pozvao građane da pomognu u obezbeđivanju stabilnih rezervi, kako ne bi došlo do otkazivanja operacija.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi kaže da su rezerve krvi jednodnevne i da su na minimumu.

"U ovom trenutku nedostaju sve krvne grupe. Malo je bolja situacija sa B+ i AB+, ali rezerve tih krvnih grupa nisu u potpunosti popunjene", rekla je Rodić za Euronews Srbija.

Ona je navela da dobrovoljni davaoci mogu biti sve osobe od 18 do 65 godina uz uslov da su potpuno zdrave, da nisu imale veće hiruršku intervenciju, da ne pije lekove. Krv ne mogu dati ni oni koji su imali skoro manje hirurške intervencije, tetovaže, žene tokom cikljusa i osobe koje imaju manje od 50 kilograma.

Rodić kaže da je u nedelju objavljen apel, a da je već juče u Institutu krv dalo 155 osoba, a sa ekipama na terenu to je bilo blizu 300 davalaca.

"Ukoliko bi svaki dan bio takav obezbedile bi se dovoljne nedeljne količine od 1.500 jedinica krvi", navela je ona.

Objašnjava da postupak uzimanja krvi traje 5 do 8 minuta, zatim sledi zahvalni obrok, što znači da je maksimalno zadržavanje svakog dobrovoljnog davaoca oko 20 minuta do pola sata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija