Društvo

Dobrovoljno davanje krvi na Institutu za transfuziju: "Dajmo krv i učinimo da ovi praznici donesu radost i mir"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2023

-

11:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Institut za transfuziju krvi Srbije i u prazničnim danima organizuje dobrovoljno davanje krvi uz parolu "Dajmo krv i učinimo da ovi praznici donesu radost i mir", a danas je ovo jedina lokacija u Srbiji na kojoj je moguće dati krv. 

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, kaže da je odziv davalaca tokom prazničnih dana bio dobar i da je iza njih uspešna nedelja. 

"U petak smo radili po prazničkom vremenu od osam do 15 časova, 30 građana je dobrovoljno dalo krv, a u subotu je 55 naših građana dalo krv. Danas, za prvih 45 minuta našeg rada, sala je još uvek prazna, ali se nadamo da će do 15 časova, Beograđani koji su u gradu i koji su zdravi, posetiti našu instituciju i pokazati humanost i solidarnost", kaže Rodić. 

Kada su u pitanju zalihe krvi, Rodić kaže da su stabilne trodnevne rezerve krvi, ali da su rezerve nulte negativne krvne grupe smanjene, te da je jako važno da se u naredne dve nedelje održi isti priliv dobrovoljnih davalaca svakog dana, jer ubrzo slede prvomajski praznici. 

Prostorije Insituta za transfuziju krvi otvorene su danas do 15 časova, a već od sutra, davaocima će biti dostupno još pet lokacija širom zemlje, od toga će dve biti u Beogradu, a ostale u Požarevcu, Smederevu i Šapcu.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija