Društvo

Mahilović Vacić: Muzej automobila nije prestao da postoji, traži se rešenje

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2024

-

12:15

Mahilović Vacić: Muzej automobila nije prestao da postoji, traži se rešenje
Mahilović Vacić: Muzej automobila nije prestao da postoji, traži se rešenje - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić istakla je da, iseljenjem iz garaže u ulici Majke Jevrosime, Muzej automobila nije prestao da postoji, već je njegov prostor restitucijom vraćen vlasnicima, kao i da je u ovom trenutku najvažnije da se nađe najbolje rešenje za novi prostor muzeja.

"Muzej je iseljen iz tuđeg prostora, iz privatnog prostora koji je restitucijom vraćen starim vlasnicima još 2017. godine. Restitucija je velika bol Beograda, istorijska, koja se godinama rešava. Dakle, tuđa stvar se mora vratiti, to je bilo jasno 2017. kada je doneta odluka o restituciji", objasnila je Mihailović Vacić za Tanjug.

Ona je navela da nije postignut dogovor sa vlasnicima prostora u ulici Majke Jevrosime o visina zakupa ili otkupa, pa je tako Vlada Srbije 2020. godine opredelila prostor ispod Brankovog mosta, ali taj prostor nije zadovoljavao bezbednosne i urbanističke uslove.

Mihailović Vacić je podsetila da grad Beograd nikada nije bio vlasnik prostora u ulici Majke Jevrosime, u kome se nalazio Muzej automobila.

"U ovom trenutku je najvažnije da se zajedničkom saradnjom i jednim ozbiljnim promišljanjem nađe najbolje moguće rešenje. Grad Beograd nema tako veliki i tako atraktivan prostor u kome može da se smesti jedna ovako reprezentativna i važna zbirka", objasnila je Mihailović Vacić.

Mihailović Vacić je navela da je sekretarijat za godinu i po dana učinio sve što je mogao da odloži iseljenje dok se ne nađe novi privremeni prostor, jer u ovom momentu veliki i atraktivan prostor za zbirku automobila ne postoji.

"Probali smo da uradimo sve da se odloži izvršenje. Nažalost, nismo uspeli. Izvršitelj je najpre prihvatio prigovor pravobranilaštva, a potom, nakon sedam do deset dana, odustao od dodatna tri meseca odlaganja iseljenja. Tako da je muzej je iseljen iz tuđeg prostora", ukazala je Mihailović Vacić.

Na pitanje da li su neki mediji priču oko iseljenja Muzeja automobila iskoristili kao priliku za napad na vlast, Mihailović Vacić je istakla da činjenice ukazuju na to i dodala da su mediji uneli "dramsku komponentu" u čitavu situaciju.

"Mislim da to ne koristi apsolutno nikome. To zbunjuje građane i bilo je zaista mnogo onih medija koji, može se reći, pokušavaju da profitiraju na ovoj priči", rekla je Mihailović Vacić.

Komentari (0)

Srbija