Društvo

Preminuo novinar Petar Luković

Komentari

Autor: FoNet

12/02/2024

-

13:54

Preminuo novinar Petar Luković
Preminuo novinar Petar Luković - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je jutros, posle duge i teške bolesti, preminuo novinar Petar Luković, saopštila je porodica.

Rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu, pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju i završio Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, navodi se u biografiji Lukovića.

Karijeru je započeo 1976. kao novinar "Duge". Kao politički i rokenrol kritičar pisao je za mnoge novine i časopise, kao što su "Džuboks", "Mladost", "Polet", "Nedelja", "Nedeljna Dalmacija", "Politika", "Oslobođenje", "Vjesnik", "Rok 82" i "Rok".

Bio je glavni i odgovorni urednik portala "E-novine", radio je za beogradski nedeljnik "Vreme", gde je jedno vreme bio i zamenik glavnog urednika, pisao je i za "Našu Borbu".

Za hrvatski satirični nedeljnik "Feral Tribune" pisao je od osnivanja 1984. godine. Sarađivao je sa časopisima "Reporter" iz Beograda, "Dani" iz Sarajeva i "Mladina" iz Ljubljane.

Bio je glavni urednik časopisa „X Zabava” i radio za RTV Pink. Objavio je i tri knjige: "Bolja prošlost", "Ćorava Kutija" i "Godine raspada - hronika srpske propasti". Nagradu "Dragiša Kašiković" je dobio 1994. godine, a nagradu dnevnika Danas "Staša Marinković" je dobio 2001. Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010.godine

Komentari (0)

Srbija