Društvo

"I ja se borim": NURDOR u više od 30 gradova u Srbiji obeležava Svetski dan dece obolele od raka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2024

-

14:15

"I ja se borim": NURDOR u više od 30 gradova u Srbiji obeležava Svetski dan dece obolele od raka
"I ja se borim": NURDOR u više od 30 gradova u Srbiji obeležava Svetski dan dece obolele od raka - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR u više od 30 gradova u Srbiji obeležava Svetski dan dece obolele od raka. U saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, i ove godine organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Pod sloganom I JA SE BORIM, mladi izlečeni od raka simbolično su poslali srce podrške za sve mališane koji se sada leče. U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka,a skoro svake nedelje jedno dete izgubi tu bitku.

"Iako smo poslednjih godina mnogo stvari unapredili, još je dug put da stvorimo najbolje moguće uslove za lečenje dece. Osim uslova na bolničkim odeljenjima, od neizmerne važnosti za celu porodicu deteta koje se leči jeste da lečenje bude humano. Ovo pre svega znači da se posebna pažnja mora posvetiti pravima dece u bolnici, negovanju detinjstva i dostojanstva i pristupa u kom lečenje nije samo lečenje bolesti, već lečenje čoveka sa svim psihološkim i emocionalnim karakteristikama koje njegova ličnost poseduje", kažu u Nurdoru.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

NURDOR će u 2024. kroz svoje aktivnosti posebnu pažnju posvetiti promociji i unapređenju prava dece u bolnici, onako kako su definisana u Povelji o pravima dece u bolnici Evropskog udruženja za brigu o deci u bolnicama. 

"Pitanje brige o pravima dece u bolnici ne tiče se samo njihovih porodica, već cele društvene zajednice, jer društvo koje o tome ne brine nije dobro ni za koga", ističu u Nurdoru. 

Od osnivanja Nurdora 2003, pomenjena su dva zakona,  otvorene su dve bolnice i šest  roditeljskih kuća, organizovano više od 50 kampova i više od hiljadu radionica podrške deci i roditeljima. 

Edukovano je više od 200 medicinski radnika i više od hiljadu volontera i  uloženo vise od 500 miliona dinara za  unapređenje kvaliteta lečenja i života obele dece. 

Komentari (0)

Srbija