Društvo

Dučić: Tim koji će obaviti transplantacije u Tiršovoj je najbolji u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

10:49

Dučić: Tim koji će obaviti transplantacije u Tiršovoj je najbolji u Evropi
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić je istakao povodom dve transplantacija bubrega od živih donora koju će na toj klinici danas i sutra obaviti tim stručnjaka iz Londona, da je cilj da naši lekari usvoje metod laproskopskog odstranjenja bubrega od najboljeg tima lekara u Evropi.

"To je najbolji tim lekara u Evropi, i naši lekari, koji su vodeći u svojim oblastima imaju priliku da uče od najboljih. Imaju priliku da vide šta dobro radimo, i šta možemo bolje da radimo. Tu su kriterijumi vrlo visoki. Takođe, imamo mogućnost da ih kontaktiramo telefonom kada je to potrebno, kao i da naši lekari odlaze u Londonu na edukaciju", rekao je Dučić za Tanjug.

On je ocenio da se u Srbiji čeka dugo na donora zato što ih je mali broj, kao i da postoje situacije u kojima roditelji ne mogu da daju bubreg detetu.

Dodao je da bi bilo najbolje da lekari mogu da izvrše transplantaciju odmah kada otkaže bubrežna funkcija, i da je to imperativ u svetu.

"Pacijent ide na dijalizu dok se ne nađe adekvatan bubreg", naglasio je on.

Kako je rekao, transplantacija bubrega je spasonosno rešenje.

"Kada je neko na dijalizi, on ide tri puta sedmično, i provede na tom aparatu oko četiri sata dnevno. Nakon transplantacije, nakon što dobije bubreg, on vodi jedan uobičajni život", objasnio je doktor.

Takođe, istakao je da do bolesti bubrega najčešće dolazi zbog imunoloških bolesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija