Društvo

Iskoristite najtopliji dan ove nedelje: Temperatura će ići do 17 stepeni, ali već tokom noći stiže promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2024

-

11:01

Iskoristite najtopliji dan ove nedelje: Temperatura će ići do 17 stepeni, ali već tokom noći stiže promena
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Prvu polovinu februara obeležilo je natprosečno toplo vreme, sa dosta sunčanih sati i ponekom kapi kiše. Druga polovina februara donosi nam nešto više oblaka i nešto svežije vreme, međutim temperatura i dalje ostaje iznad proseka, ponegde i za više od 5 stepeni. Tako će dan koji je pred nama biti najtopliji ove nedelje, sa temperaturom do 17 stepeni u Beogradu i mestima u Vojvodini, piše meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Južno od Save i Dunava temperatura ostaje oko 15 stepeni tokom celog dana. Treba naglasiti da će se zbog potpuno vedrog i mirnog vremena činiti da je toplije od izmerenih vrednosti.

Stabilna atmosferska situacija uzrokuje i povećano zagađenje vazduha, pogotovo u gradskim sredinama te ukoliko ste u prilici ovaj vikend provedite u prirodi dalje od gradskih gužvi.

Krajem dana sa severa nam stiže promena vremena u vidu oblaka i slabih padavina, a jačanje severozapadnog vetra donosi nam blaži pad temperature. U noći između subote i nedelje stiže nam prolazno naoblačenje koje će samo ponegde doneti slabu kišu.

Drugi dan vikenda biće tmuran i oblačan, sa temperaturom od 7 stepeni na jugu pa do 13 u Beogradu i Loznici. U nedelju krajem dana očekuje se postepeno razvedravanje, međutim nestabilnost ostaje. To znači da ćemo tokom naredne nedelje imati pretežno oblačno vreme, povremeno sa slabom kišom, a temperatura će se kretati oko 12. podeljka.

Prognostički modeli za sredinu naredne sedmice najavljuju otopljenje i potpuno razvedravanje što će omogućiti da maksimalna dnevna temperatura ponovo bude preko 16 stepeni.

Neobično toplo vreme zadržava se sve do kraja meseca, međutim dugoročni modeli najavljuju da će i mart biti veoma topao i relativno suv. Trend otopljenja koji smo osetili u godini za nama nastavlja se i u ovoj 2024. godini, što nam govori da je pred nama period sa čestim i intenzivnim toplotnim talasima.

Pod toplotnim talasom podrazumeva se period od najmanje 5 dana sa temperaturom iznad proseka. Toplotni talasi mogući su i tokom zime, a s obzirom da je temperatura od početka meseca iznad proseka, povremeno i preko 10 stepeni, možemo da kažemo da se i dalje nalazimo u periodu ekstremno toplog vremena koje će trajati sve do kraja meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija