Društvo

Curenje radioaktivnog materijala kod Temišvara: Oglasio se Direktorat za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/02/2024

-

22:46

Curenje radioaktivnog materijala kod Temišvara: Oglasio se Direktorat za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost
Merenje radijacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorat za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da merne stanice u našoj zemlji nisu zabeležile povećanje radioaktivnosti posle informacije o curenju radioaktivnog materijala nedaleko od Temišvara.

"Povodom vesti koja se pojavila u medijima o curenju radioaktivnog materijala nedaleko od Temišvara, obaveštavamo javnost da o ovom događaju nema zvaničnog saopštenja rumunskog regulatornog tela za radijacionu i nuklearnu sigurnost. Prema dostupnim informacijama, u temišvarskom Institutu za radijacionu higijenu prilikom redovnih merenja otkrivena je povišena radioaktivnost na ovoj lokaciji", navodi se u saopštenju. 

Rumunski ekspertski timovi utvrdili su da je povišena radioaktivnost lokalnog karaktera i da nema opasnosti po stanovništvo u okolini.

Direktorat za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izveštava javnost. 

Zračenje otkriveno u dvorištu zgrade Zavoda za javno zdravlje

Prema pisanju rumunskih medija, danas je u toj zemlji izdato upozorenje o radijaciji, nakon što je u dvorištu zgrade Zavoda za javno zdravlje gde se nalazi laboratorija za radijacionu higijenu otkriveno radioaktivno zračenje.  

Na lice mesta hitno su stigli specijalisti za detekciju radioloških materija i inspektori Nacionalne komisije za kontrolu nuklearnih aktivnosti, a tokom merenja uređaj je pokazao da su vrednosti bile daleko veće od normalne granice, prenosi Timis onlajn.

„CBRN tim je označio područje na granici prirodne radijacijske pozadine. Naglašavamo da nije bilo kontaminiranih osoba i da nema rizika za stanovništvo, jer je prostor u dvorištu laboratorije“, dodali su predstavnici Inspektorata za vanredne situacije u Temišvaru.

Za sada nisu poznati detalji o supstancama koje su iscurele, niti se zna kada se to dogodilo. 

U okolini ima nekoliko stambenih zgrada i porodilište, ali nije bilo potrebno donošenje dodatnih mera bezbednosti.

Komentari (0)

Srbija